Tillgänglig 1/5 - 24/6 2017

Ulla Skoog läser ”Det finns annan frukt än apelsiner” av Jeanette Winterson

En ung kvinna som föredrar att älska kvinnor och inte män, är enligt den församling där flickan uppfostras till att bli missionär, besatt av demoner. Och flickans adoptivmor, Mrs Winterson, är inte sen att hålla med.

Här finns Radioföljetongens låtlista som PDF och här finns den som en låtlista på Spotify.

Jeanette Wintersons kultförklarade debutroman kom ut för drygt 20 år sen och beskriver bland annat en frikyrkoförsamling med något aparta åsikter. Det är en självbiografisk roman (det är alla romaner säger Jeanette Winterson) som har sin utgångspunkt i författarens eget liv. Och för att behandla mycket allvarliga ämnen så är det här en väldigt rolig roman vilket antagligen bidragit till att boken har lästs av så många.

Jeanette Wintersons debutroman Det finns annan frukt än apelsiner är numera en modern klassiker. Flera av författarens romaner har omvandlats till teater eller TV, som till exempel hennes Powerbook. I sitt författarskap utforskar Winterson gränserna mellan könspolariteter och sexuella identiteter, verklighet och fantasi. 2011 kom Varför vara lycklig när du kan vara normal? som är ett citat från Wintersons adoptivmor som vi lär känna i debutromanen. Senast utgivna roman på svenska är Tidsklyftan, en modern version av Shakespeares En vintersaga.

Ulla Skoog har arbetat på många teaterscener och vi känner henne som stå-uppkomiker såväl som seriös skådespelare. Hon har medverkat i många komiska sammanhang som t.ex Tv-serien Lorry, samarbetat många gånger med Tomas von Brömssen och turnerat med helt egna föreställningar. Hon fick en Guldbagge som Bästa kvinnliga biroll i Jan Troells Dom över död man.