Piteå IF väljer regnbågsfärgad kaptensbindel

0:59 min

En majoritet av de damallsvenska klubbarna kommer att använda regnbågsfärgad kaptensbindel i år, däribland Piteå IF. Men bara en av de herrallsvenska klubbarna planerar att göra det, visar Radiosportens undersökning.

Det är bara Östersund som planerar att använda en regnbågsfärgad kaptensbindel i årets fotbollsallsvenska på herrsidan.

– Det finns alltid en inneboende rädsla. Fotbollsrörelsen är kanske världens mest konservativa rörelse, med samma tjocka medelåldersmän som bestämmer överallt i hela världen. Så normen blir ju en, och det är inte lätt att kliva ur den. Så det måste man ha respekt och förståelse för. Men jag hoppas att vi i Sverige kan vara föregångsmän och föregångskvinnor i det perspektivet, att vi tar mer ställning och vågar vara modiga, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

De regnbågsfärgade lagkaptensbindlarna har blivit en populär symbol i arbetet för inkludering inom idrotten och mot diskriminering i form av homofobi och sexism. Landslagsspelaren Nilla Fischer kommer att använda bindeln i sitt lag Wolfsburg i den tyska ligan.

Svenska fotbollförbundet tycker att det är bra om regnbågsfärgerna används även inom svensk elitfotboll.

– Ja, absolut. Vi har ett ganska stort arbete som heter "Alla är olika, olika är bra", där vi jobbar med mångfald, integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq-acceptans. Vi tycker det är jättebra, vi måste bli bättre på det, säger den fotbollspolitiska rådgivaren Jonas Nystedt till Radiosporten.

Uefa tillåter inte regnbågsfärgade kaptensbindlar i internationella matcher, så som Champions League. Det europeiska förbundet menar att det är ett politiskt budskap att bära regnbågsfärg på bindeln. Men det svenska fotbollförbundet har numera andra regler än Uefa.

– Det är borttaget ur fotbollförbundets principer, säger Jonas Nystedt.

Det är stor skillnad bland klubbarna i damallsvenskan och i allsvenskan för herrar. Radiosporten har ställt frågan till samtliga klubbar.

I damallsvenskan kommer majoriteten av lagen att spela med regnbågsfärgade kaptensbindlar säsongen 2017.

– Självklart, säger KIF Örebro

– Ja, säger Eskilstuna.

Även Piteå, Linköping, Kvarnsveden och Limhamn Bunkeflo är positiva till att spela med regnbågsfärgade kaptensbindlar

– Det gjorde vi redan förra året, svarar Vittsjö och Hammarby.

Rosengård kommer precis som i fjol ha regnbågsflaggan på sina matchtröjor och dessutom regnbågsfärgad kaptensbindel i vissa matcher

– Gärna för oss, säger Jonas Andersson, sportchef i nykomlingen Limhamn Bunkeflo (LB07), men poängterar också att "bindel kan vara ett sätt, men får inte bli ett alibi. Det är viktigt med en djupare diskussion", säger sportchefen i LB07.

Bland herrklubbarna är det enbart HBTQ-certifierade Östersund som kommer att använda regnbågsfärgad kaptensbindel. Häcken däremot väljer att använda regnbågsfärgerna på hörnflaggorna istället. Sirius-spelarna kommer att bära regnbågsfärgade kalsonger.

Flera av klubbarna öppnar upp för att börja använda bindeln i framtiden. Örebro svarar att de kommer att ta reda på mer om regnbågsbindeln och eventuellt börja använda den, men poängterar att det viktigaste är arbetet som görs i frågan varje dag.

Men Djurgården är ett av lagen som svarade nej i Radiosportens undersökning.

– Vi har vår Sankt Eriks-lagbindel och den kommer vi köra med 2017. Vi är Stockholms stolhet och det är den vi kommer fortsätta med, säger sportchefen Bosse Andersson.


Radiosportens undersökning: 

Allsvenskan herr:

Allsvenskan dam: