
Unikt textilmuseum stänger igen – kommunen vill inte betala hyran längre
Söndagen är sista öppetdagen för Textilarkivet i Sollefteå, det enda i sitt slag i Norrland och ett viktigt centrum för kvinnors hantverk.
I nästan 50 år har 86-åriga hemslöjdskonsulenten Mariann Hedman arbetat med Ångermanlands textila arv. Hon sörjer nu att textilarkivet, som vid sidan av ett mindre arkiv i Arjeplog är Norrlands enda, stängs.
– Det är det enda textilarkivet i hela Norrland, när det gäller konservering, det vill säga tillvaratagande av textilier, tvätta, laga, underhåll av gamla textilier.
Hon fortsätter:
– Om man ser hur Sverige ser ut, hur långt det är, så kan ju allting inte vara koncentrerat till södra Sverige. Vi är ganska många som bor här uppe och vi har ett enormt kulturarv, menar Hedman.
I tegelbyggnaden i det gamla garnisonsområdet Nipan, tidigare plats för regementet T3, förvaras stora delar av Ångermanland och Medelpads textila arv som har samlats in under 1900-talet.
Framöver kommer magasinet - som inte är öppet för allmänheten - finnas kvar i Sollefteå medan den publika fasta utställningen läggs ner och flyttas till Länsmuseets lokaler i Härnösand, nästan nio mil bort.
I magasinet finns allt från gamla militäruniformer till klädesplagg från 1700-talet.
– Det här är ur en kulturhistorisk synpunkt helt ovärderligt. Det här en samling som sträcker sig över tre århundraden, säger Sandra Gybo som är textilkonservator.
Magasinet är klimatanpassat och här finns tusentals textila föremål.
– Textilarkivet har varit ögonen utåt, där vi har kunnat visa våra samlingar lättare. När vi nu stänger försvinner också blickfånget, då är det kanske svårare som privatperson att förstå att här finns samlingar att se, säger Gybo.
Bakgrunden till stängningen är att Länsmuseet Västernorrland, som driver arkivet, inte bedömde att de hade möjlighet att finansiera verksamheten i Sollefteå när kommunen inte längre ville betala hyran för lokalerna.
Jenny Samuelsson är chef på Länsmuseet.
– Ja det är en kostnadsfråga helt klart och en samarbetsfråga. För det är ju så att ska vi kunna finnas runt om i länet bygger det på ett gott samarbete med kommunerna. I det här fallet har överenskommelsen varit att Sollefteå kommun har stått för lokalerna, säger Samuelsson.
Lillemor Edholm, socialdemokrat och ordförande i utskottet för samhällsutveckling, ser bland annat låga besökssiffror som en orsak till kommunens beslut.
– Kommunen vill satsa på bättre, eller kanske inte bättre men mer kultur för de pengar som vi betalar för hyran här, 1,4 miljoner. Och de 1,4 miljoner kronorna kan vi göra mer kultur för i Sollefteå, säger Edholm.
Istället kommer kommunen bland annat satsa pengar på att ställa ut en stor leksakssamling i kulturhuset.
Men Mariann Hedman är kritisk.
– Men att spara pengar och riva något som är uppbyggt med så mycket kunskap och så mycket arbete bakom, det anser vi är skrämmande, säger Hedman.