Samkönade äktenskap kan snart tillåtas på Taiwan

1:52 min

På Taiwan har en historisk domstolsprövning börjat som kan förändra möjligheterna för samkönade par att gifta sig.

Taiwan kan snart bli först i Asien med att tillåta samkönade äktenskap, och dagens öppna diskussion i författningsdomstolen ses som en viktig milstolpe.

– Jag har väntat på den här dagen i 41 år, ett halvår och 24 dagar, sade 59-årige Qi Jiawei, när han fick ordet i Taiwans författningsdomstol.

Domstolen ska avgöra om han egentligen redan har rätt att gifta sig, trots att han och hans manliga partner fått nej av de lokala myndigheterna.

Qi Jiawei och hans partner är ett av omkring 300 samkönade taiwanesiska par som lämnat in ansökan om att ingå äktenskap, trots att samkönade äktenskap aldrig tidigare erkänts på ön.

Qi och hans advokater försökte under dagens direktsända diskussion i författningsdomstolen hävda att Taiwans konstitution egentligen inte säger något om att äktenskap bara får ingå mellan män och kvinnor.

– Även om författningen inte säger något om att äktenskap är mellan en man och en kvinna, så togs det för givet då lagen skrevs, förklarade justitieministern Chiu Tai-san.

Debatten i dag kritiserades på gatan utanför domstolen av motståndare till samkönade äktenskap. Taiwan har tidigare styrts under många år av det konservativa Nationalistpartiet. Vissa av deras väljare anser att deras röster inte hörs.

Men det regerande partiet Demokratiska folkpartiet har en stor majoritet i parlamentet och har redan fått ett första utkast till lagändring godkänd. Det gör att Taiwan ser ut att var på väg mot att bli först i Asien med att tillåta samkönade äktenskap.

Samtidigt ser Sapporo i norra Japan ut att bli den första större japanska staden som erbjuder en form av registrerat partnerskap för par av samma kön. Det är snart två år sedan stadsdelen Shibuya i Tokyo började registrera partnerskap, och sedan dess har flera platser i Japan följt efter.