
Full fart på ytan av kometen 67P
Gigantiska rörliga stenblock och kollapsande stup. Tack vare rymdsonden Rosetta kan vi nu se hur kometen 67P förändrades på ytan.
Rosetta cirkulerade runt kometen 67P mellan 2014 och 2016. Detta när kometen passerade solsystemet. Då förändrades den hela tiden på ytan.
– När kometer passerar runt solen på nära håll tappar de en massa materia som spys ut i rymden. Men man har inte vetat så mycket mer i detalj om hur det där går till, säger Hans Rickman.
Han är numera pensionerad professor i astronomi på Uppsala universitet men var en de inblandade forskarna när kometen studerades. Att studera kometkärnan i detalj under flera år är något som Rosetta har kunnat bidra med.
– Vi har därför kunnat förstå lite bättre hur det går till när kärnan förlorar materia och krymper ihop till kanske ingenting till slut.
Det forskarna har sett är gigantiska rörliga stenblock och kollapsande stup. Bland annat flyttade sig ett 30 meter stort block nästan 150 meter över ytan. Stup rasade samman och dyner och drivor försvann för att sedan återkomma.
Men att ytan är aktiv är inte så konstigt menar Hans Rickman.
– När kometen kommer nära solen värms iskärnan i den upp, vilket i sin tur underminerar ytan, säger han.
Samtidigt är det mycket som har överraskat forskarna.
– Jag tror att vi alla har blivit överraskade. Själv hade jag inte förväntat mig att isen i kometens kärna skulle vara så dold. Kometens yta är helt täckt av sten och organiska ämnen. Det är långt ifrån den klassiska bilden av en stor snöboll.
Referens: M. Ramy El-Maarry et al. Surface changes on comet 67P/Churyumov-Gerasimenko suggest a more active past. Science 23 mars 2017. DOI: 10.1126/science.aak9384