Riksteaterturné:

Landet inuti - att vara queer på landsbygden

3:46 min

Med insamlade röster från Gnosjö i söder till Kiruna i norr så sätts pjäsen "Landet inuti" upp. Och det blir allt från kaffedrickande till vilt flörtande på Kebnekajse.

Den vanligaste bilden i media, i filmer och teater av hur det är att vara homosexuell speglar någon i storstan. Det kan vara en inflyttad, men det krävs att man bor i storstan. I "Landet inuti" får vi höra röster från landsbygden som berättar hur det är att vara homosexuell eller queer.

- Vi har gjort efterlysningar efter människor som både lever utanför storstan och som lever utanför hetero-normen, berättar Joakim Rindå.

- Det är inte tuffare att vara queer på landsbygden, men många har mött den föreställningen. Det är en så självklar del av berättelsen av att vara icke-hetero, att man ska flytta till storstan för dels att träffa någon och för att bli lycklig och lyckad, berättar Victor Wigardt.

- Den berättelsen kan vi, vi vill ha en annan historia. Vi ville höra de som inte vill flytta till storstan, bara för att bli nån. Jag är ju nån, jag bor ju här, jag har mitt liv här! säger Mattias Brunn.

- Det mest signifikativa för vad vi fått höra är spretigheten. Om uppfattningen är att det bara finns en berättelse om att vara icke-hetero på landsbygden så är det vi har mött otroligt många olika perspektiv, och berättelser och förhållningssätt till både platsen och den egna identiteten, fortsätter Victor Wigardt.

Men pjäsen börjar med en rolig historia om hur ensidig bilden av en homosexuell ser ut.

- Det är en kille som jobbade som guide en vinter på Kebnekajse fjällstation och han upplevde att väldigt många flirtade och stötte på honom, men så kom han på sig själv med att det var ju faktiskt bara så att det var folk som pratade lite stockholmska.
Men alla representationer han sett av bögar var människor som pratade stockholmska, och han därför antog det, men det var bara människor som var trevliga och pratade en annan dialekt, berättar Victor Wigardt.

- Vi får möta en mängd olika människor från de platser vi besökt, och det blir både roliga och rörande historier, avslutar Mårten Andersson.