Mäklaren om fiber: Är en klar fördel

2:30 min

Det är inte säkert att en fiberanslutning höjer värdet på en fastighet – men det är en fördel eftersom många vill ha fiber, enligt mäklaren Henrik Nilsson.

I veckan har P4 Halland rapporterat om fiberutbyggnaden i Halland mot bakgrund av att Region Halland lovat fiber till alla 2020 genom ett avtal med leverantören IP Only.

I en intervju påstod regionpolitikern Stefan Bengtsson (C) att en fiberanslutning ökar värdet på en fastighet. 

– Runt 20 000 är en rimlig summa, eftersom det också blir en värdeökning i fastigheten som man bor i, sa Stefan Bengtsson då. 

Henrik Nilsson är mäklare och ordförande för Mäklarsamfundets västsvenska krets och han säger att det är svårt att säga att det lönar sig att satsa på fiber. 

– Det är svårt, eftersom det är så många faktorer som styr betalningsviljan är det jättesvårt att sätta ett pris på just fiberanslutningen. 

Men han ser att många kunder förväntar sig att det ska finnas en fiberanslutning när de köper hus.

– Man kan väl säga att det är en klar fördel och att det skett en tydlig förändring hos kunder de senaste åren. De flesta förväntar sig att det ska finnas fiber när man köper ett hus i dag. 

Om man ska sälja sitt hus om några år och precis har fått ett erbjudande om fiber, vad säger du då? 

– Anslut! Det går inte att säga att man garanterat får igen det, men det är en såpass viktig faktor för såpass många kunder att jag ändå rekommenderar det.