Stort tapp för Stockholmsmoderater

1:42 min

Nu sviker också väljarna i Stockholms län Moderaterna. Väljarstödet i länet där partiet traditionellt varit starkt har sjunkit kraftigt sedan januari. Det visar nya siffror som opinionsinstitutet Novus tagit fram åt Ekot.

Kjell Jansson är förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms län och är på plats i Karlstad där partiet har kommundagar denna helg.

– Det handlar om att bli tydligare i de frågor väljarna förväntar sig att vi ska bli tydligare på. Det är ekonomi, näringsliv, jobbet och lag och ordning som vi traditionellt är starka i men som vi upplevs otydliga i, säger Kjell Jansson.

Moderaternas väljarstöd fortsätter vika nedåt. Enligt siffror som opinionsinstitutet Novus tagit fram åt Ekot har partiet på bara två månader tappat mer än sex procentenheter i Stockholms län inklusive Stockholms kommun. Partiet har gått från 27,1 procent i januari till 20,6 procent i mars.

Mätningen över hur invånarna i Stockholms län skulle röstat om riksdagsvalet vore i dag visar samtidigt att Centerpartiet ökar med 3,4 procentenheter under samma period.

Det vikande väljarstödet har pågått sedan maj 2016, men Moderaterna har tappat kraftigt sedan partiledarna Anna Kinberg Batra öppnade för att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

Men Stockholms läns förbundsordförande Kjell Jansson är optimistisk.

– Anna Kinberg Batra har gjort rätt. Hon har talat om att vi ska prata med SD i riksdagens utskott och det är egentligen inga problem när det kommer till sakpolitik.

Så du är inte oroad över de här siffrorna?

– Jo, naturligtvis är jag det, vi har ett jobb att göra och jag tar det här på största allvar. Men jag är ändå positiv. De här väljarna som gått ifrån oss i det korta perspektivet tror jag är lättare att ta tillbaka än dem vi förlorade efter det förra valet, säger Kjell Jansson.