Bildspel: Här grips observatörerna på människorättsorganisationen

1:45 min

Runt 200 människor har gripits i en massiv polisinsats i Vitrysslands huvudstad Minsk, inför en planerad demonstration mot president Aleksandr Lukasjenko.

– Det är som en krigszon i Minsk. Polisen är överallt, säger Ena Bavcic, som bevittnade en av räderna.

Hon var på väg till ett möte på människorättsorganisationen Vjasnas kontor i Minsk, när polisen genomförde en razzia och grep samtliga 57 personer som befann sig på kontoret.

Själv gömde hon sig inne på ett kafé och kunde se hur de gripna fördes bort i en buss.

– Det är mycket värre än vi kunde ana. Vi väntade oss gripanden, men inte att de skulle genomföra razzior hos Vjasna och att anställda och människorättsförsvarare skulle gripas, säger Ena Bavcic, som till vardags arbetar för organisationen Civil Rights Defenders i Sarajevo.

På det torg där demonstrationerna skulle hållas fanns en massiv polisstyrka på plats för att stoppa protesterna, "det var fler poliser än demonstranter", berättar hon.

– Människorna började genomföra spontana demonstrationer i olika områden i Minsk, men alla dessa blev våldsamt uppbrutna av polis. Demonstranterna blev misshandlade av polis och greps.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända greps ett hundratal personer kort efter att demonstrationerna skulle ha börjat, klockan 14, lokal tid.

Protesterna började redan i februari, efter ett förslag om en "parasitskatt", för dem som inte arbetar heltid. Sedan dess har protesterna bara tilltagit i styrka, trots att Lukasjenko lovat skjuta upp införandet av skatten.

– Det här är första gången på 20 år som protester sker över hela Vitryssland. Nu försöker Lukasjenko skrämma alla vanliga medborgare från att demonstrera, säger Ena Bavcic till TT.

Hon berättar även att vägarna in till Minsk spärrades av i går kväll för att hindra demonstranter från att resa in till huvudstaden, och att flera utländska journalister har gripits.

Bland dem som gripits finns en av landets ledande oppositionspolitiker, Vladimir Nekljajev, som skulle ha talat vid protestmötet i Minsk. Han var på väg från Polen till Vitrysslands huvudstad Minsk, men stoppades vid gränsen och tvingades av tåget han färdades på.

– Han befinner sig i polisförvar i (gränsstaden) Brest, säger hans hustru Olga Nekljajeva till AFP.

De senaste veckorna har över 200 människor gripits och över 60 dömts i samband med protesterna mot Lukasjenko, enligt Joanna Kurosz, som är programchef för Östeuropa och Centralasien vid Civil Rights Defenders.

– Uppenbarligen känner han sig pressad, eftersom han har behov av att slå tillbaka och gripa människor redan innan demonstrationerna sker, säger hon.