Bulgarien anklagar Turkiet för att lägga sig i valet

2:19 min

I dag är det parlamentsval i Bulgarien, ett val som är osäkert in i det sista. Kampen står i första hand mellan borgerliga GERB och socialistpartiet men inget av dem kan tänkas regera utan stöd från mindre partier. En viktig faktor är Bulgariens stora turkiska minoritet – och de bulgariska myndigheterna har anklagat Turkiet för att att lägga sig i och försöka påverka valutgången.

Av Bulgariens sju miljoner invånare hör cirka en tiondel till den turkiska minoriteten. Många av dem bor också i Turkiet och ultranationalisterna har försökt stoppa dem från att ta sig över gränsen och rösta. De hävdar att president Erdogan pressar dem till att stödja ett mindre proturkiskt parti. Men även regeringen i Sofia har protesterat mot vad man uppfattar som inblandning från Turkiet.

Vid en gränsövergång till Turkiet har bulgariska ultranationalister stoppat trafiken. "Vi försvarar Bulgarien och Europa" står det på deras banderoll. Gränsblockaden arrangerades av nationaliströrelsen Förenade patrioter som har vind i seglen nu – de väntas få runt tio procent av rösterna.

Parlamentsvalet är en direkt följd av att Bulgarien fick en ny president i november; Rumen Radev, som står nära socialistpartiet. Som konsekvens avgick den dittillsvarande regeringen ledd av borgerliga GERB och Bulgarien styrs nu av en tjänstemannaregering.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna har GERB ett litet övertag över konkurrenten, socialisterna, men bägge partierna ligger kring 30 procent och behöver stöd från andra. Till exempel ifrån nationalisterna Förenade patrioter, eller från det traditionella partiet för Bulgariens turkiska minoritet. Eller från ett nybildat populistparti av Trumpmodell. Ytterligare något parti kanske klarar fyraprocentspärren. 

Bulgarien är ett av Europas allra fattigaste länder och valkampanjen handlar mycket om den eländiga ekonomiska situationen men kanske ändå mer om den väldigt omfattande korruptionen. Och så har alltså nationalistiska frågor seglat upp som viktiga.
Valet har också geopolitisk betydelse. Bulgarien är medlem av både EU och militäralliansen Nato men socialisterna liksom president Radev vill öka samarbetet med Ryssland. Om GERB får bilda regering kommer inriktningen även i fortsättningen att vara mot EU och Nato.