Uppsalaförfattare varnar för extremism

Unga muslimer som åker på koranskolor till Saudiarabien för att studera kan komma tillbaka med en intolerant syn som i längden kan växa till extremism. Det menar Uppsalaförfattaren Mohamed Omar som skrivit debattartiklar i ämnet. Säkerhetspolisen är medveten om problemet.

Säkerhetspolisen är väl medveten om den idag pågående trenden med att unga svenska muslimer åker på koranskolor i Saudiarabien. På säkerhetspolisen ser man inte det hela som något hot.

Uppsala författaren Mohamed Omar och flera med honom är av en annan åsikt. Statsreligionen i Saudiarabien är en extrem riktning av Islam kallad wahabism. Den är i grunden mycket intolerant och kan enligt Mohamed Omar leda till en radikalisering av ungdomarna.

- De lär sig ideologin och den är svår att få ihop med pluralism. Det kan såsmåningom leda till att man radikaliseras, säger Mohamed Omar.

Sannolikheten att någon av ungdomarna bestämmer sig för att omvandla det radikala buskapet i handling är mycket liten. Men enligt Mohamed Omar så bidrar dom hemvändande ungdomarna till att skapa ett intolerant klimat bland muslimerna i Sverige. Som i förlängningen kan bidra till framväxandet av extremism.

- De som kommer tillbaka tillåter inte vissa bruk och seder. De har en snäv syn på vad Islam är. Det har inte en direkt koppling till terrorism men det finns en intolerans som inte är bra, säger Mohamed Omar.

Även om Mohamed Omar ser allvarligt på wahabismens inträde i Sverige, så tar man på säkerhetspolisen det hela med ro.

- Det är många andra svenska ungdomar som studerar utomlans och det är inte konstigare än så, säger Anders Thornberg informationsdirektör på SÄPO.