Oppositionsledare gripen i Moskva

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits tillsammans med 130 personer vid ett protestmöte i centrala Moskva. Gripandena kommer i samband med landsomfattande demonstrationer mot korruptionen i landet — protester som Navalnyj står bakom.

 

Hundratals demonstranter omringade polisbussen i ett försök att stoppa gripandet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters reporter i Moskva.

"Jag mår bra. Det finns ingen anledning att slåss för att få ut mig. Gå längs Tverskaja (Moskvas huvudgata). Fokus för dagen är kampen mot korruptionen", skrev oppositionsledaren på Twitter efter gripandet.

I ett nyhetsbrev i fredags uppmanade han så många som möjligt att delta i protesterna.

"Om vi fortsätter tiga och stannar hemma kommer de att fortsätta att stjäla från oss", skrev Navalnyj, enligt Moscow Times.

Tusentals människor uppges ha hörsammat hans uppmaning, trots myndigheternas avrådan. Reportrar på plats beskriver demonstrationerna som de största sedan protestvågen 2011—2012. Fler än 130 personer uppges ha gripits i Moskva, enligt AFP.

– Vi varnar för alla försök att genomföra icke tillståndsgivna evenemang, sade Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin inför demonstrationerna, och varnade för att myndigheterna kommer att vidta "alla nödvändiga åtgärder för att förhindra provokationer", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Bilder från den ryska huvudstaden visar en massiv polisnärvaro och hur poliser bär i väg med demonstranter, redan innan demonstrationerna hunnit starta. Och tiotals personer har gripits i demonstrationer i Sibirien och östra Ryssland, rapporterar Radio Free Europe. Även i St Petersburg demonstrerar människor, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Navalnyj — som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 — har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna inom Ryssland.

Tidigare i mars anklagade han premiärminister Dmitrij Medvedev för att ha kanaliserat över en miljard dollar i mutor genom olika företag och organisationer som sköts av hans medarbetare. Ryska myndigheter har kategoriskt förnekat uppgifterna.

I ett överraskande utslag i november underkände Rysslands högsta domstol en dom mot Navalnyj från 2013, då han fälldes för förskingring.