EU-vänner intog Stockholms gator

1:48 min

I dag samlades folk runt om i Europa för att delta i demonstrationer för ett fortsatt starkt EU, bland annat i Stockholm. Bakom initiativet står den från början tyska rörelsen Pulse of Europe.

Himlen är klarblå när Vincent Millischer sänker megafonen efter att ha talat inför ett hundratal demonstranter på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Nu ska deltagarna inleda sin EU-vänliga marsch längs Strandvägen, utrustade med EU-flaggor, band och banderoller.

– Man har intrycket att Europeiska Unionen ofta kopplas ihop med negativa idéer och problem, som till exempel situationen i Grekland. Men det är många saker som verkligen är bra, och vi vill visa att det finns personer som tänker att det är en bra sak att vi har det, säger Vincent Millischer.

Vincent är aktiv i rörelsen Pulse of Europe. Det är de som tagit initiativet till den här demonstrationen.

Rörelsen uppstod i Frankfurt i Tyskland efter presidentvalet i USA i höstas. Sedan dess har den växt sig allt större, och idag har liknande möten hållits även i Frankrike, Portugal, Luxemburg och Irland.

På demonstrationen i Stockholm hittar vi Suzanna Queckbörner. Hon är från Tyskland och pluggar medicinvetenskap i Sverige.

– Det faktum att jag kan komma till Sverige och studera här utan några komplikationer är lysande. Jag får ju en mycket bredare utbildning, säger Suzanna.

Syftet med rörelsen är att fungera som en motvikt till EU-kritiska och nationalistiska röster. Men Suzanna säger att det också är viktigt att folk visar att de bryr sig om vad som händer i Bryssel, och inte lägger all tid och energi på sina smarta telefoner och på internet.

– Folk använder sina telefoner och kollar på Netflix, och de verkar inte bry sig om vad som händer utanför. Så jag tror att det handlar om att gå ut och visa att vi visst bryr oss, att vi visst vill veta vad som händer i Bryssel, säger hon.