Vecka 31 Knölbegonia (Begonia tuberhybrida), sorten Illumination

Knölbegonian ’Illumination’ är en hängande begonia, som har stora, 10–15 cm i diameter, fyllda blommor, som påminner om näckrosor. Knopparna är svagt rosa. De yttre kronbladen är på undersidan rosa-röda. Övriga kronblad är vita. Blomstjälkarna är rödfärgade. Varje blomstjälk bär 3 blommor; en stor fylld blomma i mitten och två mindre, enkla blommor vid varsin sida. Denna begonia liksom andra begonior föredrar att stå på en halvskuggig eller skuggig plats. Plantorna blommar mycket rikligt.

Ta in plantorna på hösten innan frosten har skadat dem. Låt plantorna vissna och torka. Ställ undan dem på en mörk och torr plats vid ca 10–15°C. Låt plantorna stå helt torra tills det är dags att ta fram dem i feb.–mars och plantera om dem i ny, näringsrik jord.

Yrkesodlarna kan föröka denna sort med frö. Vi fritidsodlare får köpa en planta. Sedan kan vi dela knölen på våren och göra flera plantor om så önskas.

Begonior är mycket tåliga mot regn; varken blad eller blommor skadas. Om det blir alltför fuktigt i jorden kan emellertid något skott vissna och dö p.g.a. att det blivit angripet av en svamp vid rothalsen.