Allt fler salonger i Gävleborg erbjuder botox och restylane

2:01 min

Allt fler förändrar sitt utseende genom att fylla ut läppar och hudveck med injektionsbehandlingar. Minst femton salonger i Gävleborg erbjuder tjänsterna.

En undersökning som P4 Gävleborg gjort visar att det finns minst 15 företag i skönhetsbranschen som erbjuder injektionsbehandlingar i länet, flera har startat de senaste åren.
Sjuksköterskan Karin Janda från Storvik har nyligen startat samarbeten med flera skönhetssalonger i västra Gästrikland och efterfrågan är större än hon trott.

– I Gävle finns det flera behandlare som hållit på ett tag, men det har varit större efterfrågan här än jag trodde att det skulle vara, säger hon.

Vi träffar sjuksköterskan Karin Janda på skönhetssalongen Ilinium i Sandviken som hon tecknat ett samarbete med.

Karin Janda är anställd av Region Gävleborg, men driver också en egen firma där hon hjälper personer att förändra sitt utseende genom att fylla ut läppar och hudveck med så kallade fillers.

– Det är från 18 år upp till 65-70. De äldre vill reducera rynkor och linjer, de yngre vill ofta förändra läppvolymen.

I Karin Jandas fall heter fillern stylage, vilket är en hyaluronsyra som finns naturligt i kroppen och som ska brytas ned av kroppen om ingreppet sker på rätt sätt, säger hon. 

Gymnasieeleven Nora Sundqvist i Sandviken känner en kompis som nyligen ändrat sina läppar.

– Hon kände att hon ville ha finare läppar. Hon tyckte väl att hon inte hade så fina, säger hon.

Nya trender startar ofta i större städer. Men en kartläggning som P4 Gävleborg gjort visar att så kallade injektionsbehandlingar där substanser som botox eller restylane används blir allt vanligare, trots att det kostar flera tusen kronor och att effekten sitter i under en begränsad tid från några månader upp till ett år, vanligen.

I sju av tio kommuner i Gävleborg finns injektionsbehandlingar att köpa, bara i Ovanåker, Ljusdal och Nordanstig saknas salonger som ger behandlingar.

Allt fler företag växer fram och bara de senaste åren har flera skönhets- och frisersalonger kompletterat med den här typen av kroppsbehandlingar.
Och enligt de personer i branschen som P4 Gävleborg pratar med så blir inställningen allt mer tolerant. När vi pratar med flera yngre personer så är inställningen varken fördömande eller hyllande.

Så här säger Maja Andersson som går på Bessemergymnasiet i Sandviken.

– Det har blivit normalt för att det är många som gör det. Man bestämmer ju själv hur man vill göra,  men jag tycker inte att det är bra för man ska se ut som man ser ut, säger hon.