Skönhetssalonger varnar: Felaktiga ingrepp kan ge svåra skador

1:25 min

Varje år skadas konsumenter som vill förändra sitt utseende med hjälp av skönhetsingrepp. Nu efterlyser branschen själva hårdare reglering från staten.

Flera företag som P4 Gävleborg pratat med – många anslutna till branschorganisationen SHR, Svenska Hudterapeuters Riksorganisation – efterlyser nu en hårdare reglering från staten för att få bort oseriösa aktörer från marknaden.

Jeanette Svedberg driver skönhetssalongen Estetikkliniken i Gävle.

– Just att det är en het bransch och det finns en del pengar, så finns det en del oseriösa aktörer som inte är utbildade som står och injicerar i folks ansikten med preparat som de beställer hem från nätet, säger Svedberg som manar till att kunder ska söka sig till salonger med medicinskt utbildad personal.

Anna Gunnarsson driver skönhetssalongen Bellissima i Sandviken och hon har träffat förtvivlade kunder som sökt hennes hjälp efter att ha fått skador vid skönhetsingrepp. I ett fall handlade det om blodförgiftning i läppen efter en injektion.

– Preparatet där var okänt i och med att det inte var en legitimerad sjuksköterska som hade gjort det.

Om sprutor med botox eller fillers läggs fel så kan konsekvenserna bli förödande med missfärgningar och knölar som resultat, säger Eva Bokelund sjuksköterska som driver skönhetssalongen Facelift i Hudiksvall.
Vid korrekt utförda behandlingar ska en rynkutjämnande filler gå ur kroppen, men läggs den fel så kan den stanna kvar, enligt Bokelund.

Oftast är det priset som lockar kunden, säger Anna Gunnarsson.
– Det kan skilja ned till halva priset.

I Sverige får vem som helst ge fillers, när det gäller den vanligaste produkten restylane så kräver tillverkaren medicinsk kompetens för att få beställa varan. Dock finns andra preparat som inte kräver det. Och flera skönhetssalonger vi pratar med vill att staten reglerar marknaden hårdare och certifierar de med rätt utbildning. Sjuksköterskan Karin Janda samarbetar med flera skönhetssalonger i Gästrikland.

– Jag tycker att det ska vara lagstiftat för det ska vara en trygghet för den som kommer och blir behandlad, säger Janda.