Pjäs som utmanar normer om queera på landsbygden

1:43 min

En teaterföreställning om att lämna, stanna och återvända. Som utmanar bilden av att HBTQ-personer måste flytta från hemorten för att bli lyckliga i storstan.

I ett samarbete mellan Riksteatern och Folkteatern Gävleborg har föreställningen Landet Inuti urpremiär i Sandviken i kväll.

En pjäs om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen. 

– Vi har varit på olika platser runt om i Sverige och sökt historier som vi annars ofta inte hör. Queera röster från svensk landsbygd, berättar regissören Joakim Rindå. 

Tillsammans med Mårten Andersson, Mattias Brunn och Victor Wigardt så vill de bredda bilden av att HBTQ-personer inte behöver flytta till en större stad för att bli lyckliga. 

– Vi har pratat med personer som bär på de queera erfarenheterna och få möta deras plats och perspektiv, men också deras syn på resonemang av vad storstadsnormen innebär för dem. Erfarenheter att stanna, återvända och lämna en plats. 

– Under hösten så har vi besökt flera orter i Sverige och även här i Gävleborg som finns representerade i pjäsen. 

Det finns en genomgående ton i berättelserna - kärleken till platsen och att den är betydelsefull. 

Vad har det gett för känsla i din kropp när du hört alla berättelser?

– Jag är ju en sån som flytta direkt efter gymnasiet flyttade jag från Jämtland till Stockholm. Då att få möta människor som gjort andra val blir ju också att återvända till tanken "hur har mitt liv präglats och hur har jag blivit den jag är idag utifrån att jag gjorde det valet. 

– Idag vet jag att en plats inte behöver innebära att du har vissa möjligheter men inte andra. Det går att leva överallt oavsett sexuell läggning, berättar Joakim Rindå.