Extra pengar till förlossningsvård i budgeten

2:10 min

Förlossningsvården får 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten. Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om.

– Jag tycker att det är väldigt goda nyheter. Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Han fortsätter och säger att det här är en rejäl satsning att pengarna kommer ut redan i år över hela Sverige. Efter kritiken mot landets förlossningsvård träffar sjukvårdsminister Gabriel Wikström i dag representanter från sju landsting. Han vill bland annat veta vad de gör för att stilla oron bland blivande föräldrar.

Och lagom till mötet kommer alltså beskedet att förlossningsvården i vårändringsbudgeten, som presenteras i mitten av april, får 500 miljoner kronor extra. Ett krav som Vänsterpartiet har drivit i förhandlingarna med regeringen enligt Jonas Sjöstedt.

- Det är en halv miljard kronor och det kommer framför allt att gå till personal. Att man kan ge bra arbetsvillkor, så att man kan behålla personal och att man kan se till att ha riktig bemanning över sommaren. I några landsting kan man undvika dåliga nedskärningar och hålla uppe de förlossningsrum som man behöver.

Förlossningsvården är ju landstingens ansvar. Varför griper staten in just här och tillför mer pengar?

- Det är så uppenbart att man har problem i förlossningsvården. I storstäderna handlar det om kapacitetsbrist, många har svårt att rekrytera och behålla personal och i andra delar av Sverige lägger man ned fungerande förlossningsvård.

Vänsterpartiet anser att den svenska förlossningsvården inte bara behöver en engångssumma - utan ett permanent resurstillskott, men någon sådan satsning finns inte med i vårens budget.

- Nu har vi gjort upp om extra pengar för i år. Sedan ska vi diskutera budgeten för nästa år och då kommer vi att föra fram att vi vill att det här blir en permanent satsning, säger Jonas Sjöstedt.

I nästan två månader har det pågått demonstrationer i foajén på Sollefteå sjukhus  i protest mot den stängda förlossningsavdelningen. Så här säger Jonas Sjöstedt om vad de extra pengarna kan betyda:

- Det är klart att argumentet för att dra ned har varit ekonomiskt, nu kommer det extra pengar och vi hoppas att kunna göra de pengarna permanenta, men det är landstinget i Västernorrland som avgör frågan.

Regeringen och Vänsterpartiet har redan i en tidigare budgetförhandling enats om mer resurser till förlossningsvården - och andra insatser för att stärka kvinnors hälsa. Under en fyraårsperiod - med start 2016 - avsätts totalt 400 miljoner kronor per år.