Turkiet kartlägger oppositionella i Sverige

3:30 min

Turkiet kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige som sympatiserar med Gülenrörelsen, något som kan vara brottsligt enligt Säkerhetspolisen.

En av de inblandade är Özer Eken, ordförande i en lobbyorganisation nära knuten till regeringspartiet AKP. 

– Det jag vet är att om du hjälper staten så kommer staten att hjälpa dig, säger Özer Eken i en inspelning som Ekot har fått tillgång till från en anonym källa.

Özer Eken som säger sig vara personlig vän med Turkiets premiärminister Binali Yıldırım är ordförande för det styrande partiet AKP:s lobbyorganisation i Sverige UETD. I samtalet försöker han värva en svensk Gülenanhängare, vi kan kalla honom Murat, som angivare för Turkiet.

Turkiets president Recep Tayip Erdogan har pekat ut den så kallade Gülenrörelsen som ansvarig för förra årets misslyckade statskupp och nu vill Özer Eken ha hjälp att hitta de som gömmer sig i Sverige.

– Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig.

Av samtalet framgår att Murat som bor i Sverige fått sitt namn uppskrivet på en lista över regimkritiker, eller landsförrädare som de kallas i Turkiet, som gör att han kommer arresteras om han åker till Turkiet.

Özer Eken erbjuder sig att hjälpa honom men i utbyte vill han ha information om flera namngivna personer, politiska flyktingar som han misstänker befinner sig i Sverige.

– Om du har konkret information om dessa och kan avslöja dem kan du utnyttja ångerlagen. Jag tar det direkt med premiärministern.

Det här är inget isolerat fall. Dokumentation som Ekot tagit del av visar att även andra personer som jobbar för den turkiska staten i Sverige är inblandade i kartläggningen av regimkritiker. Kartläggningen beskrivs av flera källor som systematisk. När vi ringer upp Özer Eken för att konfrontera honom med inspelningen säger han att det inte är han.
  
Men det stämmer inte. Samtalet går till Özer Ekens telefon och vi har även på andra sätt kunnat se att det är han som talar i inspelningen. Vi frågar Lisa Simonsson, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen, om en främmande makt får kartlägga personer inom politiska grupperingar.

– Nej det får man inte göra. Det är vad vi kallar för olovlig underrättelseverksamhet. Om man uppfyller samtliga rekvisit i den paragrafen, säger hon.

Får man approchera svenska medborgare och be dem ange personer inom politiska grupperingar i Sverige ?

– Nej det får man inte göra.

Så om man frågar efter om man vet om de här personerna kommit till Sverige och var de befinner sig?

– Det är en del av sådan verksamhet och det skulle vi intressera oss för om de frågorna ställs.

Om jag säger att det i dag pågår sån här verksamhet, att man upprättar listor, skickar till hemlandet och att man försöker förmå personer i Sverige att ange vänner och bekanta vad säger du då ?

– Då säger jag att det är intressant information som vi gärna tar del av för att kunna säga om det är brottslig verksamhet eller om det är något som vi på annat sätt ska jobba förebyggande med.