USA:s utrikesminister träffar de baltiska utrikesministrarna

1:31 min

Säkerhetspolitiska frågor står högst på agendan när USA:s utrikesminister Rex Tillerson möter de baltiska utrikesministrarna idag.

Relationen med USA och ett starkt Nato för de baltiska länderna inget mindre än existentiella frågor.

Därför har de gångna månadernas utspel från president Trump, med missionen att knäppa NATO-medlemmar på näsan för att de inte lägger de överenskomna två procenten av BNP på försvarsbudget, haft sin kanske mest uppmärksamma publik just här.

Regeringarna i Estland, Lettland och Litauen har varit försiktiga i sina uttalanden om Donald Trumps första tid vid makten. Men en sak har de varit noga med att få ut: sin strävan att uppfylla de två procenten.

Estland som är det enda av de tre länderna som både håller tvåprocentskravet och ligger över det, har tydligt signalerat detta ända sen i höstas. Lettland och Litauen räknar bägge med att komma upp i nivå under nästa år.

När Estlands president Kersti Kaljulaid gav en intervju i Washington Post i förra veckan upprepade hon samma budskap:

– Vi har stridit med Nato i Afghanistan och Irak. Vi har bidragit, vi ämnar inte bara konsumera.

När de tre baltiska utrikesministrarna Sven Mikser, Edgars Rinkēvičs och Linas Linkevičius nu tillsammans ska träffa delar av Trumpadministrationen och en rad amerikanska senatorer och säkerhetsrådgivare, är deras förhoppning att kunna resa hem återförsäkrade om att banden över Atlanten ska vara fortsatt starka.