Relationen till Ryssland viktig för serbiska väljare

2:32 min

På söndag är det val i Serbien och valet kommer som vanligt handla om balansgången mellan målet att få medlemskap i EU och ett fortsatt nära samarbete med Ryssland. Den serbiske presidentkandidaten och premiärministen Aleksandar Vucic besökte under gårdagen president Putin.

Aleksandar Vucic pratade ryska när han och Vladimir Putin utbytte artighetsfraser inför tv-kamerorna i Moskva i går. Ett av samtalsämnena var leveransen av de sex stridsflygplan som Ryssland skänkte till Serbien förra året.

För knappt två veckor sedan var Aleksandar Vucic i Berlin och träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Två möten på kort tid som tydligt visar den balansgång Serbiens ledare just nu går mellan strävan mot ett Eu-medlemskap och att behålla landets traditionellt starka band till Ryssland.

Inte minst är den balansgången viktig för hemmaopinionen där goda relationer till Ryssland värderas högt av många väljare. Studenterna Jovan, 19 och Anna, 20 som väntar på bussen vid stationen i Belgrad föredrar faktiskt Ryssland framför EU.

– EU håller ju på att falla samman, England har lämnat, jag tror fler kommer att följa, så jag tror utsikterna är bättre med Ryssland, säger Jovan som inte vill säga sitt efternamn.

Aleksandar Vucic, sedan 2014 Serbiens premiärminister, utsågs i februari till det styrande partiets kandidat i presidentvalet nu på söndag och ses som mer EU-vänlig än den nu sittande presidenten, Tomislav Nikolic.

Men under sitt besök i Berlin tidigare den här månaden varnade Vucic för följderna om EU inte är tydlig nog med viljan att få med också länderna på västra Balkan i unionen. "För varje månad som går, sa Vucic, minskar EU i popularitet samtidigt som Ryssland ökar i popularitet".

Läget i de krigsdrabbade länderna som förr utgjorde Jugoslavien var också uppe under EU-toppmötet på Malta för några veckor sedan. Växande nationalistiska tongångar i bland annat Bosnien-Hercegovina, och Kosovo.

Serbien har väckt oro för att gamla konflikter kan vara på gång att blossa upp igen. Under tiden, säger Marijana Toma, forskare vid det Natovänliga Centret för euroatlantiska studier i Belgrad, ökar Ryssland sin närvaro i regionen med ett tydligt syfte – att underminera de här ländernas närmande till EU.