Österrike säger nej till EU:s flyktingplan

1:34 min

Österike säger nej till att ta delta i omfördelningen av flyktingar inom EU. Det sa Östterikes förbundskansler Christian Kern idag.

– Vi kommer att begära undantag från omfördelningen av asylsökande inom EU eftersom vi redan tagit emot så många flyktingar, sa förbundskansler Christian Kern på en presskonferens i Wien idag.

Det här är ännu ett politiskt bakslag för EU-kommissisonen som gång på gång vädjat till medlemsländerna att visa solidaritet. Och det tycks nu alltmer osannolikt att beslutet om att omfördela drygt 100 000 asylsökande från Greland och Italien kommer att genomföras.

Än så länge har bara 14 000 asylsökande fått en fristad i andra EU-länder. Östterike, Ungern och Polen har inte tagit emot några flyktingar alls, och de flesta länder har bara tagit emot ett fåtal.

Nu finns inga mer ursäkter, nu är det dags att leverera, sa EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos i Bryssel igår kväll.

Sverige har som enda EU-land fått ett tidsbegränsat undantag som löper ut i sommar och nu förbereder sig Migrationsverket för att emot den svenska kvoten på 3700 asylsökande.

Österrikes kvot är 2000, men än så länge har alltså den österriskiska regeringen vägrat ta emot några alls. Men Österrikes förbundskansler Christian Kern sa idag att han vill se ökad solidaritet inom, EU, och att han i princip stödjer beslutet att avlasta Grekland och Italien, men eftersom den politiska viljan inom EU saknas så anser han att Österike bör slippa ta sitt ansvar.

Under flyktingkrisen 2015 tog Österike emot 90 000 asylsökande, vilket var rekord. Förra året stramade den österikiska regeringen åt flyktingmottagandet och satte ett tak på 37 500 asylsökande per år.

EU-kommisisonen talespersion sa en kommentar i dag att Österike inte kan neka att ta emot sin kvot eftersom det skulle stå i strid med EU:s regler.