"Vitiligo är inget att skämmas för"

1:43 min

Många som drabbats av vitiligo, fläckvis bortfall av pigment, vill helst inte visa upp sig. Men det är synd, tycker Mikaela som fick vitiligo när hon var nitton år. Nu vill hon göra fler medvetna om sjukdomen.

När våren kommer är det en del som sätter på sig kläder med extra långa ärmar, för att slippa visa delar av kroppen. Men vitiligo är inget att skämmas för , menar Mikaela, som haft sjukdomen i tio år.

– Det blir lite mer för varje år. Det började med fläckar på händerna och på höften, och nu har det blivit mycket mer utbrett, berättar Mikaela.

Hon fick vitiligo när hon var nitton år. Själv tror hon att det är en del av en annan sjukdom som hon fick ungefär samtidigt, hypotyreos, en störning i sköldkörteln, som är besläktad med vitiligo.

Ungefär en på hundra drabbas. Mikaela berättar att de vita fläckarna syns mest på sommaren, när man blir solbränd på resten av kroppen. Hon har sökt hjälp utan resultat både på sin vårdcentral, och på hudmottagning:

– Samma resultat där, det finns ingenting att göra. Forskningen lägger inte så mycket fokus på vitiligo eftersom det inte är farligt.

Vitiligo är mer eller mindre utbrett hos dem som drabbas, och det finns inte en enda behandling som passar alla. En del påverkas också så att delar av håret ändrar färg. Men vanligast är att man får det på händerna.

– Det är en stor sak när jag träffar nya människor. Du visar ju händerna vid alla tillfällen, i alla sociala sammanhang. Jag kan tänka på att dra ner tröjan för att inte visa händerna.

Har du några råd till den som upptäcker nu att man har det?

– Främst tänker jag på det som jag gör nu: att prata om det. Det är så många som har det som gömmer sig, men jag tycker det är viktigt att vi gör oss hörda.