Trump vill ta bort Obamas klimatregleringar

1:39 min

Donald Trump har i dag skrivit under en presidentorder som kommer förändra stora delar av USA:s klimatpolitik. Bland annat ska ordern ta bort kraven på minskade växthusgaser.

Clean Power Plan heter den reglering som Barack Obama införde och som tvingar delstater att minska utsläppen av växthusgaser från kraftverk. I dag har Trump tagit de första stegen mot att ta bort bestämmelserna i regleringen när han skrev under en ny presidentorder.

Clean Power Plan ses som en viktig del av USA:s åtagande under Parisavtalet.

Förändringarna i Trumps presidentorder kommer också göra det enklare att få tillgång till kol i USA, man tar bort regler som skapats för att minska metanutsläpp och suddar ut bestämmelser för hur mycket federala myndigheter ska anpassa sin verksamhet efter klimatförändringarna.

USA:s nationella radio NPR rapporterar att målet med den nya presidentordern är att göra USA självförsörjande på energin.

Trump har länge aviserat sin ambition och hävdar att tusentals jobb kommer att skapas genom att ta bort regleringarna när det gäller fossila bränslen.

En talesperson för Vita huset säger till nyhetsbyrån Reuters att administrationen nu kommer "byta riktning" när det gäller miljöpolitiken.

– Vi kan skydda miljön samtidigt som vi skapar jobb åt människor, sade talespersonen.

Miljöorganisationer i USA har protesterat högljutt och anser att vissa av nya bestämmelserna kan bryta mot lagar och avtal.

Några av organisationerna kommer genom rättsprocesser att försöka stoppa förändringarna.

Flera personer inom Trumpadministrationen, bland annat chefen för miljömyndigheten, Scott Pruitt, men också presidenten själv, är skeptiska till forskning kring klimatförändringar.

Scott Pruitt har sagt att han inte tror på att det är människan som är främsta orsaken till global uppvärmning.

Donald Trump har kallat den globala uppvärmningen för "en bluff".

Texten har uppdaterats efter att Trump skrev under presidentordern. Det står nu klart att Clean Power Plan inte kommer kunna tas bort i sin helhet enbart genom ordern.