Starka reaktioner på uppgifter om turkiskt spionage i Tyskland

1:16 min

Tyska åklagare har i dag inlett en utredning av uppgifterna att turkisk säkerhetstjänst spionerar på oppositionella i landet. Informationen om att flera hundra personer och organisationer med påstådd koppling till Gülen-rörelsen har kartlagts har i dag väckt skarpa reaktioner, bland annat från den tyske inrikesministern.

– Att spionera i Tyskland är förbjudet och kommer inte att tolereras. Det gäller varje stat och varje utländsk underrättelsetjänst, sa inrikesminister Thomas de Maizière.

Utrikesministern talade också om ett allvarligt brott men att det inte kan slås fast förrän informationen har undersökts noggrant. I Karlsruhe har den federala åklagarmyndigheten nu inlett en utredning.

För en månad sedan överlämnade chefen för den turkiska underrättelsetjänsten MIT listor till sin tyske kollega med detaljerad information om runt 300 personer och 200 organisationer, som påstås ha en koppling till Gülen-rörelsen.

Men reaktionen blev inte den som turkarna väntat. Istället för samarbete har tyska myndigheter kontaktat de registrerade personerna för att varna dem om att de riskerar repressalier om de reser till Turkiet eller besöker turkiska beskickningar.

Det är inte första gången Turkiet misstänks för att spionera på oppositionella i Tyskland. Men den här omfattningen är ny och innebär en ytterligare belastning på de redan ansträngda relationerna mellan länderna.