Lördagen 29 mars 2017

Gåsgamen luktar sig till de döda djuren

8:14 min

Tre meter mellan vingspetsarna. Ännu mäktigare än vår havsörn, alltså.

Vi möter gåsgamarna som söker sig till berget Iouchtas på Kreta. Här finns nämligen gott om döda djur.

På centrala Kreta, några mil öder om Knossós, finns ett kalkstensberg, Iouchtas, som reser sig några hundra meter över de omgivande olivlundarna. Dit åkte vår reporter Hjalmar Dahm för att möta gåsgamarna som i stor mängd sökt sig till berget sedan urminnes tider.

- Här är det gamar!

Vi omges av gåsgamar, en ormörn och korpar. Gåsgamarna seglar på stora breda vingar och är nästan tre meter mellan vingspetsarna.

Till det här berget kommer bönder för att lämna sina döda djur - de blir mat åt gamarna. Sedan lång tid tillbaka har det varit så att man låtit djuren leva här sin sista tid.

- Det fanns en respekt för djuren som dagens bönder inte alltid har. Åldringarna på berget fick varje kväll mat och vatten, och sedan fick de självdö. Sedan fick gamarna, naturens renhållningsarbetare, ta hand om kadavren, berättar socialantropologen Giorgos Nikolakákis.

Uppe på berget har man en fantastisk vy över bergen och i luften cirklar gamarna. I den kalkrika jorden är det fullt med vårblommor - inte minst små lila orkidéer.

Gåsgamen är den vanligaste av Europas fyra gamarter. Det finns 30 000 par i Europa vara 150 par hör hemma på Kreta.

Reporter är Hjalmar Dahm.

naturmorgon@sverigesradio.se