Kritik inom hemtjänsten - Legnemark svarar

2:07 min

"Är vårt jobb inte värt mer än att slängas runt, vi ger upp nu", så skriver personal i hemtjänsten i Viskafors i en debattartikel i BT. Nu bemöter äldrepolitikern Ida Legnemark kritiken.

Kritiken från anställda i hemtjänsten i Viskafors gäller bland annat helgarbete. De delade turerna var länge kritiserade men det som blivit istället - jobba varannan helg - är inte någon bra lösning, menar hemtjänstpersonalen.

– Det är ju en sådan vardag vi har i äldreomsorgen, våra äldre behöver ju vård alla dagar i veckan, säger Ida Legnemark (V), ordförande i Borås nya vård- och äldrenämnd.

Det låter som kommunen skulle behöva anställa fler, för att personalen ska slippa jobba varannan helg, vad säger du om det?

– Det skulle vi kunna göra, men då måste vi ha en större budget, för vi skulle behöva anställa mycket folk då. Man har utrett i gamla stadsdel Norr vad det skulle kosta om personalen istället skulle jobba var tredje helg och då genom att anställa fler, det skulle kosta 11 miljoner kronor, säger Ida Legnemark.

Resurspass gillas inte
En annan kritik från hemtjänstpersonalen är de så kallade resurspassen, som innebär att personalen ska täcka upp för varandra vid sjukdom. 

Kritiken gäller att personalen även kan skickas till områden där de normalt inte jobbar, det här betyder extra stress och dessutom att kontinuiteten för de äldre tappas.

– Grundtanken är god att man ska hjälpas åt men jag är väldigt ifrågasättande till hur det här fallit ut. Det är svårt att få en förståelse att man ska behöva åka kors och tvärs och det här är en viktig fråga för oss att lösa, säger Ida Legnemark som menar att mindre enheter kan vara en förändring som gör det bättre.