RECENSION – FILM

Sieranevada - tålamodskrävande rumänsk familjeskröna

3:06 min

Regissören Cristi Puiu är en del av det rumänska filmundret, en våg av filmer som prisats på världens festivaler. Nu kommer hans nya film Sieranevada.

Filmens titel: Sieranevada
Regissör: Cristi Puiu (Herr Lazarescus död m.fl.)
Skådespelare: Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni m.fl.
Genre: Drama
Betyg: 3 av 5

En timme och tio minuter in Cristi Puius nya film kommer äntligen den rumänsk ortodoxa prästen till familjens minnesstund för den döde patriarken Emil. Men allra mest väntar de hungriga familjemedlemmarna förstås på maten.

Under större delen av det här utdragna förloppet står kameran i hallen och registrerar hur den stora familjen stormar fram och tillbaka mellan rummen i den enkla Bukarest-lägenheten.

En medelålders kvinna är upplöst i tårar, en annan bär ett spädbarn på armen, den 24-åriga Cami har lånat ut toaletten till en prostituerad. Kaos är granne med Gud och här gäller det att utrusta sig med tålamod och ansiktsminne.

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo gjorde en gång en skämtteckning apropå det rumänska filmundret. De föreslog att Cannesjuryn råkat få tag i och prisat en fem timmar lång övervakningsfilm från snabbköpskedjan Carrefour, som är etablerad i Rumänien. Det är ett väldigt elakt och träffande skämt för en grupp filmer som ofta skildrar realistiskt vardagsliv i grå förortbebyggelse.

Så även Cristi Puius nya film Sieranevada. Den är nästan tre timmar lång och inleder modigt med en sju minuter lång scen med kameran placerad på en sliten bakgata och där det enda som händer är att några kliver i och ur en bil med några shoppingkassar. I övrigt får man tillfälle att närstudera hålen i gatan och de slarvigt parkerade bilarna.

Men till den här filmens subtila och brutala humor hör att den utspelas tre dagar just efter terrordåden mot tidningen Charlie Hebdo, fyrtio dagar efter familjefadern död och att matkedjan Carrefour har en central roll i handlingen. En galen blinkning som sannolikt går de flesta förbi.

Jag som verkligen uppskattar den här formen av dokumentär realism, håller ganska länge modet uppe. Moralfilosofiska diskussioner om lögner i långa äktenskap, konspirationsteorier och påtvingade släktrelationer nednötta inpå blanka benet är alltid intressant.

Men tre timmar är för långt, även för en rumänsk Tjechov möter Woody Allen, fast utan skämt.