Socialistpartiet försvagas inför franska valet

1:44 min

I dag meddelade den franska tidigare premiärministern Manuel Valls att han kommer att rösta på den socialliberala kandidaten, den partioberoende Emmanuel Macron i presidentvalet och inte på Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon.

Beskedet riskerar att ytterligare försvaga Socialistpartiet.

– Jag kommer att rösta på Emmanuel Macron, på grund av vänsterns kris och för att Socialisternas kandidat har svårt att hävda sig, sa Manuel Valls i direktsändning i Bfmtv i morse.

– Det är ett rationellt beslut, grundat på ansvarstagande, sa han också och markerade att han inte kommer att delta i Macrons kampanj.

Det har länge spekulerats om när Manuel Valls besked om att han stödjer Macron skulle komma.

Valls är inte ensam bland Socialistpartiets medlemmar att överge den egna kandidaten Benoît Hamon, vars politik av många anses alltför radikal.

Om Manuel Valls och tidigare också försvarsministern Jean-Yves Le Drians beslut att rösta på Macron uppfattas som en uppmaning till andra att följa efter, så finns en uppenbar risk att det franska Socialistpartiet imploderar.

Benoît Hamon har gett svar på tal.

– Bestraffa de som ägnar sig åt detta morbida spel, de som håller fast vid den gamla tidens politik och de som vänder kappan efter vinden, sa han i ett tal i dag och uppmanade Socialisterna men även den andre vänsterkandidaten Jean-Luc Mélénchon att sluta upp bakom honom.

Den här valkampanjen som inte liknar någon tidigare, har dominerats av skandalerna kring högerkandidaten Francois Fillon och misstankarna kring hans möjligen falska anställningar.

Det finns en risk att ingen av de traditionella ärkefienderna, varken högerpartiet Republikanerna eller Socialistpartiet kommer att finnas med i den andra och avgörande valomgången i det franska valet.

Därför är det den socialliberale Emmanuel Macron och högernationalistiska Marine Le Pen som ligger bäst till i opinionsmätningarna.

Men det är fortfarande en dryg tredjedel av väljarna som ännu inte har bestämt sig för hur de ska rösta.

Samtidigt ser valdeltagandet ser ut att bli rekordlågt, bara 60 procent, enligt opinionsinstitutet Opinionway.