Svevia tar på sig ansvaret för dålig jord i Björkshult

0:44 min

Glas och plast har hittats i jord vid det gamla glasbruket i Björkshult i Högsby kommun. Jorden skulle vara sanerad och nu tar företaget bakom saneringen på sig ansvaret för det inträffade.

Det handlar om en yta på ungefär 3 000 kvadratmeter, alltså motsvarande tre normalstora villatomter.

Saneringen har kostat 24 miljoner kronor och har gjorts av Svevia, som nu tar på sig ansvaret för att delar av jorden innehållit glas och plast.

Johnny Palmberg på Svevia menar att saneringen i sig varit lyckad, däremot finns det ingen förklaring till vad som orsakat att ett mindre område haft dålig jord.

– Det är mycket väl den mänskliga faktorn. Jorden är analyserad och harpad innan den las hit, så att den var av god kvalitet. Det vi gör nu är att titta på övriga områden för att se om det finns ytterligare skräp i jorden.

– Det här har ju inte med själva saneringen att göra, saneringen i sig har gått väldigt bra. Det här är ju en återställningsåtgärd vi har gjort, för att så gräs på.

Länsstyrelsen har tillsynen av saneringen av glasbruksområdet. Där kom uppgiften om glas- och plastbitar som en överaskning.

– Det tycker vi inte är acceptabelt med tanke på hur mycket pengar vi lagt på städa undan, säger Anders Svensson som är kontaktperson på Länsstyrelsen för saneringen i Björkshult. 

Björkshult är det första glasbruk i Sverige som sanerats. Just nu pågår sanering av marken runt det gamla glasbruket i Pukeberg i Nybro. Erfarenheterna från Björkshult tas nu med i den fortsatta saneringen av glasbruken i det forna glasriket.

– Vi har lärt oss att ha kontroll på plats så att vi kan se vad det är i massorna som kommer hit och vart de hamnar. Sen vet vi att det inträffar saker som gör att det blir dyrare än beräknat och att det oftast tar mer tid än man tror, säger Anders Svensson

Resultatet av provtagningen av jorden kommer inom några veckor.