Johan Rockström kritisk till Donald Trumps nya order

6:51 min

Idag signerade USA:s president Donald Trump en order som upphäver flera av de miljöskyddslagar som hans föregångare Barack Obama införde. Men det är osäkert om beslutet kommer få den effekt Trump hoppas på.

– Med dagens exekutiva order tar jag historiska steg mot att häva restriktionerna för amerikansk energi, att dra tillbaka regeringsinblandning och jobbdödande regleringar, sa Donald Trump när han signerade dekretet under en ceremoni vid den amerikanska miljömyndigheten EPA.

Beslutet innebär bland annat att Obama's "Clean Power Plan", som begränsar utsläpp från kolindustrin, upphävs samt att det treåriga stoppet för kolbrytning på statlig mark hävs. 

Syftet är att skapa fler jobb inom kolindustrin där Trump har starkt stöd men enligt Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms Universitet är det osannolikt att ordern kommer skapa fler jobb. 

– Han lurar både sig själv och den amerikanska ekonomin i och många av de väljarna som gav sitt stöd till honom. 

Det är tveksamt om ordern kommer skapa några nya jobb dels eftersom man har effektiviserat och mekaniserat så mycket inom kolindustrin att ökad produktion inte nödvändigtvis leder till fler jobb, säger Rockström till Studio Ett. 

Dessutom har efterfrågan på kolenergi minskat allteftersom den ersatts av naturgas och förnybarenergi, en utveckling som presidentens nya order antagligen inte kommer att påverka. 

– Det går ca 80 000 jobb inom kolsektorn i USA samtidigt som det går någonstans mellan 140 000 till 150 000 jobb inom bara solsektorn. Så det är väldigt svårt att se att detta skulle kunna leda till den typ av jobb och ekonomiskapande som han hoppas på.