Allt svårare att ta sig in i Ungern från Serbien

2:33 min

I veckan infördes den ungerska lag som säger att alla asylsökande ska låsas in vid södra gränsen i väntan på besked om de får stanna eller inte. För tusentals flyktingar och migranter i grannlandet Serbien blir det allt svårare - och mer riskfyllt - att ta sig vidare i Europa.

Abdul Saboor från Afghanistan har försökt tolv gånger men är efter över ett halvår fortfarande kvar i Serbiens huvudstad Belgrad. Han minns att det regnade när han och de andra i gruppen stoppades av ungersk polis.

– De sade åt oss att lägga oss ner på marken med händerna på ryggen. Sedan slog de oss och kallade oss för talibaner.

Fast det var just på grund av hotet från talibanerna som Abdul Saboor lämnade Afghanistan. Under sex år arbetade han för den amerikanska militären.

Nu bor han i det som har blivit känt som barackerna i Belgrad - tomma lagerlokaler bakom järnvägsstationen i Serbiens huvudstad - utan dörrar, utan fönster i mörker, smuts och kyla. Omkring 7 000 flyktingar och migranter är nu fast i Serbien. Många har precis som Abdul Saboor otaliga gånger försökt ta sig vidare, över gränsen till Kroatien eller Ungern - men stoppats av polis och skickats tillbaka igen.

Ungern har som inget annat land i Europa slutit sina gränser för flyktingar och migranter. Just nu håller man på att bygga ett nytt stängsel utrustat med bland annat nattkameror och rörelsesensorer - parallellt med det många mil långa taggtrådsstängsel som redan finns längs gränsen mot Serbien.

För de som försöker ta sig in i Ungern på laglig väg, via de reguljära gränsövergångarna, är möjligheterna mycket små. Just nu släpps bara fem personer om dagen igenom och enligt ny lagstiftning stängs de därefter in i inhägnade containerhus vid gränsen under tiden som deras asylansökningar behandlas. De flyktingar och migranter som i dag befinner sig i öppna läger i Ungern ska nu transporteras tillbaka till gränsen.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg har tillfälligt stoppat överföringen av åtta ensamkommande barn och en gravid kvinna.

Hesham Aqtash bor sedan tre månader tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon i ett flyktingläger i utkanten av Belgrad. De står på väntelistan för att släppas in i Ungern.

– Vi är mycket oroliga. Många deporteras bara tillbaka. Vi kan bara hoppas på det bästa, säger han.