
Nu blir det hårdare tag mot svartjobb
Bilvårdsföretag, livsmedelsgrossister och skönhetsbranschen i Sverige står på tur att få hårdare krav på sig mot svartjobb. Skärpta regler är på väg.
Ett lagförslag med skärpta regler för fler branscher är nu på väg till regeringens bord. Conny Svensson är nationell samordnare på Skatteverket.
– Det kan handla om att det är papperslösa människor som man utnyttjar och som får jobba svart under vidriga förhållanden. Men vi har i dagsläget inga möjligheter att göra det vi kallar för oannonserade kontroller för att kontrollera hur det här verkligen förhåller sig.
Hur ska detta åtgärda problemen?
– Syftet med detta är att komma tillrätta med svartarbetet. Men vi har ett uppdrag att även ha med aspekten på social dumpning i det här förslaget och därför har vi valt de här branscherna. Här vet vi att här utnyttjar man människor, säger Conny Svensson.
Krav på så kallade personalliggare finns redan i restaurang-, frisör, tvätteri- och byggbranscherna. Alla på en arbetsplats ska vara registrerade i en förteckning över anställda så att Skatteverket kan kontrollera att ingen jobbar svart. Nu är förslaget att utöka de hårdare reglerna om personalliggare att även gälla bilvårdsföretag, skönhetssalonger och livsmedelsgrossister.
– Kan man verkligen få bilen tvättat och rengjord för 99 kronor när det är fullt med folk som jobbar? Jag har svårt att se att man kan det. Här finns personer som utnyttjas. Folk som får jobba svart under vedervärdiga förhållanden och bor i de här tvätthallarna till och med. Där finns det kopplingar till grov organiserad brottslighet, som i vissa lägen finansierar mycket av våldet och de hemskheter som ni inom media rapporterar om dagligen. Det finansieras ibland via den här typen av verksamhet, säger Conny Svensson, som är nationell samordnare på Skatteverket.
Niklas Olsson driver ett bilvårdsföretag i Kristianstad och kommenterar lagskärpningen.
– Det är förslag som jag personligen har välkomnat väldigt länge. Det finns alldeles för många oseriösa företag i min bransch. Det finns företag som inte ens är företag. De har ett kontantkortstelefonnummer bara och hyr en lokal. Så att jag hoppas verkligen att det blir ändring på detta, säger Niklas Olsson.