Danmarks migrationsminister uppmanar till angiveri

1:24 min

I Danmark får migrationsminister Inger Støjberg kritik efter att i en tv-intervju uppmanat vanliga danskar till angiveri av illegala invandrare.

– Jag vill uppmana helt vanliga danskar att kontakta myndigheterna om de till exempel på sin pizzeria märker att det är mycket folk i köket och att de inte talar danska, säger Danmarks migrationsminister Inger Støjberg (V) till danska TV2.

På frågan om det inte är en myndighetsuppgift att hålla ordning på om människor befinner sig lagligt i landet eller inte svarar ministern att det är det, men att det också är en plikt som ligger på var och en. 

– Det är en utopi att tro att polisen kan vara överallt, säger Inger Støjberg.

Ministerns uttalande kom efter att TV2 i en rad nyhetsinslag berättat att antalet misstänkta illegala invandrare i Danmark ökar, att de ofta lever under svåra förhållanden, i hemlöshet och att de utnyttjas på den svart arbetsmarknaden.

Uppskattningar visar att 18 000 personer lever illegalt i Danmark, och till skillnad mot i Sverige är det i Danmark olagligt att hjälpa människor som uppehåller sig i landet utan tillstånd.

Uttalandet har fått kritik från flera håll. Flera oppositionspartier har protesterat mot ministerns uttalande, men även Liberal Alliance, som sitter i samma regering som Støjberg, har reagerat.

– Jag håller med om att man självklart ska kontakta polisen om man ser något man uppfattar som olagligt, men jag är rädd för den splittring det innebär att man ständigt går och är misstänksam. Om man inte är bra nog på danska, vad gör det? säger Laura Lindahl (LA), migrationspolitisk talesperson.

Inger Støjberg är känd för frispråkiga och kontroversiella uttalanden. För två veckor sedan fick hon mycket uppmärksamhet efter att ha firat sin 50:e åtstramning av landets utlänningslagar med tårta och visat upp firandet i sociala medier.

Støjberg får också medhåll. Dansk Folkepartis rättspolitiske talesperson Peter Skaarup kallar invandrare som befinner olagligt i landet för Danmarks kanske största problem. I Danmark skiftar nu fokus i debatten om invandring allt mer till illegala invandrare, efter att antalet asylsökande har sjunkit till rekordlåga nivåer.

På onsdagen meddelade regeringen att man åter igen skriver ner prognosen för antalet asylsökande på årsbasis. 2017 väntas 5 000 personer söka asyl i Danmark, hälften så många som i tidigare prognos.