Finansborgarrådet jublar åt storsatsning

2:39 min

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) är mycket nöjd med resultatet i Sverigeförhandlingen som innebär stora satsningar på kollektivtrafiken.

– Det här innebär fantastiska möjligheter, naturligtvis, säger Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd.

På torsdagen avslutades förhandlingarna mellan regeringen, Stockholms läns landsting och en rad kommuner i länet.

Resultatet är flera nya kollektivtrafiksatsningar och rejält ökat bostadsbyggande i Stockholm.

För kollektivtrafiken blir det helt nya satsningar, på bland annat en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan, förlängd Roslagsbana till City, utbyggd Spårväg syd och en tunnelbanestation i Hagalund, Solna.

Till detta ska också kommunerna bygga 100 000 nya bostäder i området, som en del i åtagandet.

– Stockholm är en av Europas snabbast växande storstäder och det här möjliggör ju att vi kan bibehålla den tillväxt takt vi vill ha, så det här är bra för Stockholm, säger Karin Wanngård.

Moderaterna i Stockholm är positiva till resultatet i Sverigeförhandlingen – men partiet vill samtidigt se fler investeringar.

– Sverigeförhandlingen är på rätt spår men det fattas fortfarande strategiska investeringar för regionen. Östlig förbindelse, utbyggnad av Arlanda med en fjärde rullbana samt fyrspår mellan Stockholm och Uppsala är satsningar som måste till, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) välkomnar satsningen.

– Resultatet av Sverigeförhandlingen är precis vad vi behöver. Mycket kollektivtrafik och minskad biltrafik för en levande och klimatsmart stad, säger han i ett uttalande.

En del av finansieringen kommer att ske genom att trängselskatten i Stockholm höjs.

– Förändringarna av trängselskatten är utmärkt. Med höjningen och de utökade tiderna får vi just de redskap som krävs för att hålla tillbaka biltrafiken i regionen, säger Helldén.