Uzbekiska flyktingar skickas tillbaka

Kirgizistan vill överlämna 15 uzbekiska flyktingar som flydde massakern i Andizjan i maj. FN tror att de som vittnen till massakern riskerar tortyr och kanske också att avrättas om de överlämnas till uzbekiska myndigheter.

Kirgizistan har i hemlighet börjat skicka tillbaka uzbekiska flyktingar. Anledningen är att de centralasiatiska länderna för några veckor sedan kom överens om att människor som söks av säkerhetstjänst i ett av länderna inte ska kunna gömma sig i ett annat.

Flög ut 440
Det fick FN:s flyktingorgan UNHCR att i fredags snabbt flyga ut 440 av de människor som flydde massakern i Andizjan till Rumänien.

Men alla kom inte med på de inhyrda planen. Femton av dem som bodde i flyktinglägret vägrade de kirgiziska myndigheterna att släppa.

Den kirgiziska åklagarmyndigheten vill nu att de 15 ska utlämnas till Uzbekistan, trots att minst elva av dem har fått flyktingstatus av FN.

Enda vittnena till massakern
FN är rädda för att flyktingarna riskerar både tortyr och kanske även avrättning i Uzbekistan. Flyktingarna från Andizjan är de enda vittnen till massakern som finns utanför Uzbekistan, Andizjan är i dag en stängd stad.

Flyktingarnas vittnesmål är underlaget till den FN-rapport som släpptes nyligen och som sade att det inte kunde uteslutas att det som hände var en massaker, med många hundra fler offer än de 187 döda som Uzbekistan erkänner.

FN:s räddningsoperation stöddes aktivt av USA. Det kan ha varit en orsak till att den uzbekiske presidenten Islam Karimov i helgen sade upp USA från den militära bas USA haft i landet sedan terrorattacken mot World Trade Center 2001.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se