Mölndal bojkottar påskfjädrar

2:33 min

Mölndals kommun kommer inte att använda några fjädrar från djur i sina offentliga påskdekorationer i år på grund av etiska skäl.

Inför påsken 2017 har djurrättsorganisationen Djurens Rätt listat de kommuner som tagit ställning mot att använda fjädrar från fåglar i sina dekorationer i år. Bland annat väljer Mölndal och Kungsbacka att bojkotta påskfjädrar från djur. 

Enligt Andreas Nordvall, ordförande på Djurens rätt i Göteborg, är det oftast fjädrar från riktiga fåglar som säljs i butikerna. 

- Oftast är det ju riktiga fjädrar man köper fast att folk inte tror det, säger han och fortsätter:

- De flesta fjädrarna kommer från kalkoner i USA och vi vet inte med säkerhet om fjädrarna har plockats från döda eller levande fåglar. Fjädrarna skickas ofta till Kina för att färgas och sedan till de länder där de ska säljas. 

Hur kommer det sig att Mölndals kommun beslutade sig för att strunta i påskfjädrarna just i år?

- Förr om åren har vi haft påskfjädrar men vi har börjat få signaler om att det här kanske inte är helt etiskt rätt. Förra året började vi diskutera det på högre nivå men då hann vi inte ta beslutet om att sluta. Men inför den här säsongen så bestämde vi oss för att köra på något annat. Det kändes inte rätt, säger Ulrika Asztély Nilsson som är avdelningschef på tekniska förvaltningen i Mölndal.

Hur kommer Mölndals påskpynt se ut i år?

- Vi kommer använda påskris och dekorera med band istället för fjädrar, säger Ulrika Asztély Nilsson.