Ny lag ska skydda flyktingbarn i Italien

1:27 min

Italien vill skydda ensamkommande flyktingbarn bättre än i dag och har antagit en ny lag, som vissa kallar historisk.

Ensamkommande flykting- och migrantbarn ska inom tio dagar få sin identitet bekräftad. De kommer nu att garanteras hälsovård och att inom 30 dagar slussas till särskilda boenden.

De ska också få förmyndare, möjlighet till familjehem och garanteras utbildning. Inga ensamkommande barn ska heller kunna avvisas direkt vid en gräns, utan kommer att tas om hand. Detta är några delar av den lag, som det italienska parlamentet nu har antagit efter tre års diskussion.

Frivilligorganisationen Rädda Barnen hyllar lagen som unik och FN:s barnfond Unicef kallar den på sin hemsida för historisk.

Endast ett migrantbarn av tio har föräldrar med sig, när det kommer till Italien, enligt FN-organet. Nio av tio kommer alltså på egen hand och löper stora risker att bli utnyttjade och utsatta för övergrepp.

Förra året kom närmare 26 000 minderåriga migrantbarn på båtarna. Det motsvarar långt mer än tusen skolklasser som ska klara sig utan föräldrar.

Hittills har många helt enkelt försvunnit från mottagningscentren i Italien och de antas ha sökt sig till släktingar i norra Europa, men det finns inga säkra uppgifter.

Italiens premiärminister Paolo Gentiloni twittrade ord om civilisation och skydd för det allra svagaste.

Lagen antogs med 375 röster för och 13 mot.