Forskning: Läskskatt fungerar i USA och Mexiko

1:45 min

Den skatt på läsk som införts i den Kalforniska staden Berkeley har minskat konsumtionen av sötade drycker med en femtedel visar forskning.

Syftet är att stoppa fetma- och diabetesepidemin och sex till amerikanska städer har följt efter. I Mexiko minskar också läskdrickandet för andra året i rad tack vare deras skatt.

Forskare frågade tusentals slumpvis utvalda personer om deras läskkonsumtion i tre Kaliforniska städer: Berkeley, Oakland och San Fransisco.

Samma sak upprepades några månader efter att läskskatten införts i Berkeley och i de andra städerna utan skatt.

– Läskdrickandet minskade med 21 procent i Berkeley, medan konsumtionen ökade med fyra procent i de andra två städerna, berättar forskaren Jennifer Falbe vid Kaliforniens Universitet i Berkeley.

Nu har de andra städerna tillsammans med ytterligare fyra följt efter och infört läskskatt som ett sätt att stoppa en skenande utveckling där var tredje amerikansk högstadieelev riskerar typ två diabetes under livet om inget görs. Risken är ännu högre för svarta och latinoungdomar.

Punktskatten i Berkeley är på 16 procent, men andra amerikanska städer har valt högre nivåer. Boulder i Colorado till exempel över 30 procent.

I Mexiko visar en vetenskaplig studie att deras mer blygsamma läskskatt minskat försäljningen för andra året i rad, denna gång med 10 procent.

De 13 miljoner kronor som Berkeley drar in årligen på punktskatten används till projekt för att få elever att äta mer grönt och dricka vatten eller mjölk istället för läsk, liksom till föräldrautbildning.

För Lojaina Azzam har skatt och kurser verkligen gjort skillnad. Hennes man var högkonsument, men hon har fått honom att helt sluta med läsk och tvååriga sonen Sufian får inte heller smaka för att skydda honom mot diabetes.

– Det var en stor förändring, för min son hade tendens att bli tjock och jag var rädd för att han skulle få diabetes, säger Lojaina Azzam.

Referens:
Falbe J. et al, Impact of the Berkeley Excise Tax on Sugar-Sweetend Bevarage Consumption, Am J Public Health, 2016 Oct, doi: 10.2105/AJPH.2016.303362

Arantxa Cochero M. et al, In Mexico, Evidence Of Sustained Consumer Response Two Years After Implementing A Sugar-Sweetened Beverage Tax, Health Aff, 2017, doi: 10.1377/hlthaff.2016.1231