Björnen sover i skiktröntgen – extrema kroppsfunktioner studeras

1:41 min

Björnarna i Orsa rovdjurspark har vaknat ur sina iden, och några av dem har nu i dagarna fått prova att sova vidare i mänskliga patienters skiktröntgenmaskiner. Tanken är att forskare ska lära sig mer om björnens kroppsfunktioner.

Björnar har en extrem förmåga att slå av och på viktiga kroppsfunktioner. Om vi människor skulle pyssla med samma sak skulle det orsaka både benskörhet, muskelförtvining och njurproblem. 

Björnens vintersömn varar fyra till sex månader. Björnen slutar då helt att kissa, utan att visa några som helst tecken på komplikationer.

– Det är väldigt märkligt att de, trots att de ligger helt stilla med bara korta avbrott, inte utvecklar de komplikationer som vi ser hos njursjuka patienter, säger Peter Stenvinkel som är professor i njurmedicin och en av de inblandade forskarna. 

Inte heller drabbas björnar av muskelutarmning och benskörhet, som de patienter som tillbringar mycket tid i sängen gör.

Den här tanken har blivit till ett hobbyforskningsprojekt där Peter Stenvinkel med kolleger vill hitta nycklarna till björnarnas robusta kroppsfunktioner, och förhoppningsvis dra nytta av dem till vård av människor.

Med avförings- och blodprover undersöker de hur björnarnas kost, som ofta består av upp till 100 liter bär om dagen, kan påverka ämnesomsättning och tarmflora i en gynnsam riktning. De vill också försöka ta reda på hur björnen kan klara ett halvår utan att kissa ut slaggprodukter.

För att undersöka hur björnskeletten klarar att ligga stilla så länge utan att bli alldeles sköra, kördes en hel skiktröntgenmaskin upp med lastbil till Orsa rovdjurspark. Där fick fem nedsövda björnar ta plats, och det ska de göra i höst igen, efter ett mer aktivt halvår.

På foton som Vetenskapsradion får ta del av är den utslagna björnen på maskinbritsen en rätt märklig syn. Men det blev bra röntgenbilder av ramar och skalle, säger röntgenläkaren Jonaz Ripsweden – även om det var lite annorlunda att hantera en björn i apparaten.

– Det var en lite speciell känsla att ta tag i en björn och försöka styra den så att den kommer på rätt plats. Man vill man ju vara väldigt försiktig med den, säger han.