Energikommissionären beklagar Trumps klimatpolitik

1:41 min

EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic besöker Sverige. Han är även energikommissionär och beklagar att USA:s president Trump skrivit under en order om att skrota stora delar av USA:s klimatpolitik.

– Vi beklagar att USA sannolikt inte kommer spela den ledande roll för klimatet landet gjorde i fjol, säger Sefcovic.

Enligt Maros Sefcovic kommer företag och delstater med klimatambitioner i USA att fortsätta jobba för minskade utsläpp även om presidenten vill riva upp klimatpolitiken. Den förnybara energin har blivit billigare än vi kunde förutse för bara några år sedan, det är en ny industriell revolution på väg.

– Det finns en stark dynamik knuten till att vi befinner oss i en industriell revolution. Ny teknologi, digitalisering, low carbon platforms skapar ny affärsmodeller, som gör energiomvandlingen allt mer intressant för privata investerare, säger Maros Sefcovic.

– Krav på ren luft och ekonomin i förnybart kommer hjälpa oss nå målen att hejda klimatförändringar, säger Maros Sefcovic.

Klimatkommissionär Canete sade i går att EU och Kina och andra länder får bereda sig på att ta en ledande roll för att hejda klimatförändringar när USA backar. Men inom EU finns stora skillnader i ambition mellan länderna. Sefcovic tror att medborgarnas krav på ren luft kan bidra till en politik för minskade utsläpp.

– Jag tror aldrig vi sett så många brev och klagomål från europeiska medborgare om luftföroreningar som i vintras.