Polisen vill ta mer hjälp av militären vid terrordåd

2:12 min

Vid storskaliga terrordåd i Sverige vill polisen kunna samarbeta mer med militären eftersom polisen inte har tillräckligt med personal. Inrikesminister Anders Ygeman är beredd att se över lagen, även om frågan är komplicerad.

– När vi tittar på några av de större attentat som har skett så tror vi att vårt behov av skydd och bevakningsuppgifter kommer att vara väldigt, väldigt stort. Inte minst för att skydda befolkningen och för att förhindra ett eventuellt fortsatt attentat eller flera attentat, säger Jonas Hysing, chef för Nationellt taktiskt råd vid Polismyndigheten.

Sedan 2006 har polisen möjlighet att be militären om hjälp vid ett terrordåd i Sverige. Men i praktiken handlar det om ett väldigt begränsat samarbete, bland annat att Försvarsmakten kan beordras att vakta skyddsobjekt.

Efter att ha undersökt rättsläget ber polisen nu om en lagändring för att kunna ta ännu mer hjälp av försvaret vid en terrorattack. Det skulle kunna handla om att be militären att skydda exempelvis en tågstation eller ett torg vid ett pågående dåd.

Jonas Hysing medger att samarbete mellan polis och militär är kontroversiellt, men menar att det skulle användas vid storskaliga attacker, som i Paris i november 2015.

– Det är framför allt väldigt specifika och extrema situationer, storskaliga omfattande terrorattentat, där vi behöver all hjälp vi kan få för att säkra många platser och tillförsäkra allmänheten skydd, säger han.

Frågan undersöks nu av justitiedepartementet. Inrikesminister Anders Ygeman säger att han skulle kunna tänka sig att utreda förslaget.

– Vi måste noggrant analysera det här. Det är inte nånting man ändrar över en dag, säger Anders Ygeman och han säger att regeringen i flera steg redan gjort det enklare för polis och militär att samarbeta och träna tillsammans.

– Men jag är beredd att titta vidare på hur vi kan se till att gränsdragningen mellan polis och militär blir så tydlig som möjligt, och hur vi kan dra bästa möjliga nytta av varandras resurser, säger inrikesminister Anders Ygeman.