Partitoppar i möte om säkerhetshot inför valet

2:54 min

Det finns en risk att någon utomstående kommer försöka påverka det svenska valet nästa år. 

Det sade statsminister Stefan Löfven efter att samtliga åtta riksdagspartier träffat säkerhetspolisen i dag för att informeras om hur de politiska partierna ska stärka sin förmåga att skydda sig mot den här typen av hot.

– Det är ju helt uppenbart att det har hänt i andra länder att man går in i allmänna val. Vilka motiv man har kan man alltid spekulera i men vi tänker inte chansa. Det här är en valrörelse för svenska väljare och det är viktigt för oss att visa också att valrörelsen också är öppen och transparent. Det är vitkigt för demokratin, säger Stefan Löfven. 

Varifrån det här hotet kommer eller mer konkret hur det skulle kunna se ut, ville inte Stefan Löfven spekulera om i dag efter mötet där Säpochefen Anders Thornberg informerade företrädare för alla åtta riksdagspartier om hur hotbilden ser ut och vilka risker det finns inför valrörelsen.

Det här var bara en början, senare i maj kommer Säpo att bjuda in de säkerhetsansvariga i varje parti för ytterligare ett informationsmöte.

Ett exempel på ett konkret sätt att sprida falsk information är enligt Stefan Löfven de falska twitterkonton som har figurerat i försvarsminister Peter Hultqvists namn.

– Bara att det har funnits ett falskt twitterkonto i någons namn tyder på att det finns ett intresse att påverka ett val.

Som ett led i det här arbetet kommer regeringen skjuta till 10 miljoner extra i vårändringsbudgeten till MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Lika mycket extra pengar ska gå till samarbete i Östersjöregionen för bland annat yttrandefrihet.

Och när det gäller Ryssland, kritiserade ju utrikesminister Lavrov Stefan Löfven i går för tidigare uttalanden om eventuell rysk påverkan på det svenska valet.

Den kritiken avvisade Stefan Löfven i dag.

– För det första säger Lavrov att Ryssland med hundra procents säkerhet är involverad i något här, det har jag aldrig sagt. Men vi gör samma bedömning som andra länder. Vi kan inte vara immuna.

Oppositionspartierna tyckte alla att mötet hos statsministern var bra.

Rysslands agerande kommenterades av bland andra Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Centerpartiets partiledare Annie Lööf:

– Det är ju ingen hemlighet att Ryssland bedriver sådan här verksamhet. Man har gjort det gentemot USA och nu är man förmodligen inblandad i Frankrike och det kommer säkert komma mer här under de andra europeiska valen. Här är ju inte Sverige fredat utan vi behöver öka kunskapen, sa Annie Lööf.

Jonas Sjöstedt:

– Det finns anledning att hålla ett extra öga på Ryssland. Ryssland uppträder ju mycket aggressivt, ockuperar ju delar av sina grannländer till exempel. Det är klart att man inte kan vara naiv inför det. Sedan är det ju fler håll att titta åt också.