Socialstyrelsen kartlägger hemlösheten

1:47 min

Idag startas en nationell kartläggning över Sveriges hemlösa, men det finns kritik mot hur undersökningen går till.

— Jag hoppas ju att det leder till någon bra, men i hjärtat så tror jag bara att det blir statistik. Ännu en rapport som bara ligger på ett skrivbord, konstaterar Johan som är en av Sörmlands hemlösa.

Den senaste kartläggningen gjordes av Socialstyrelsen 2011. Den visade att 34.000 människor i Sverige var hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden.

Kartläggningen kommer att pågå under en vecka. Monika Ungermann arbetar på träffpunkten i Nyköping och misstänker att tidsramen för utredningen kan bli ett problem.

Jag tror att det blir lite missvisande, det borde gälla en månad. För de här människorna är inte alltid här, berättar Monika Ungermann.

Att vara hemlös i dagens Sverige är tufft. Johan har tidigare levt ett liv som kriminell och berättar att han ibland känner att vardagen i fängelset var att föredra, framför ett liv på gatan.

— Ett tag tänkte jag att nu gör jag lite grejer. Åker jag dit så blir det en bonus, då får jag tak över huvudet. Jag trivdes bättre i fängelset än att bo på gatan såhär.

 Johan heter egentligen något annat.