Laddad dragkamp om batterifabrik

1:14 min

Beslut om var i Sverige en stor batterifabrik eventuellt ska byggas och därmed investeringar på 35 miljarder ska förläggas ska fattas senast i juni.

– Vi har blivit överösta av intresse från svenska kommuner. Det här är ju en enorm etablering som kommer få stora samhällsekonomiska positiva effekter på den region där det här hamnar, säger Peter Carlsson, vd för företaget Northvolt, som står bakom planerna.

Drygt ett 40-tal kommuner har visat intresse för den batterifabrik företaget Northvolt vill bygga på en yta motsvarande 400 fotbollsplaner.

Den planeras bli Europas största för litiumbatterier och producera till i första hand elbilar.

Fabriken och investeringen på dryga 35 miljarder kronor beräknas ge mellan två och tre tusen arbetstillfällen.

Under de närmaste veckorna kommer företaget gå vidare med ett knappt tiotal kommuner säger Peter Carlsson, som därefter bland annat har att lösa finansieringsfrågan och att hitta rätt arbetskraft.

– Den här typen av produktions set-up finns inte i Europa i dag, så vi kommer behöva ta in många, speciellt från Japan, för att hjälpa oss sätta upp produktionsanläggningen. Det innebär samtidigt att vi måste se till att miljön fungerar så det är attraktivt för dem att komma hit.