April, april, din dumma sill – lyssna på när Ekot försökt lura dig vart vi vill

2001 slutade Ekot att lura lyssnarna på 1 april. 

Men i många år innan dess var det en kär tradition. 

Vi har plockat fram fem favoriter från arkivet. Skulle du gått på det?

Eller blev du till och med lurad när det begav sig?

1976

Säkrare cyklism stod på dagordningen 1 april 1976. Cykeltrafikskadeutredningen (CU) uppgavs vara färdiga med sitt slutbetänkande – efter sju års utredning. Förslaget? Både hjälmtvång och cykelbälte. 

1977

Schlagerfestivalen till Sverige? Ja, i alla fall om man fick tro nyheterna 1 april 1977. På grund av strejk bland BBC:s kameramän skulle nu musikfestivalen istället sändas i Sveriges Radio.

1978

Ett intrikat sätt att återanvända och skruva till ett gammalt skämt genomfördes i Ekot 1 april 1978. För efter 1976 års Cykeltrafikskadeutredning var det nu dags för Utredningen om skydd för oskyddade trafikanter (USOT) att slå till igen – med ett andra delbetänkande. Den här gången var det gångtrafikanterna, eller fotgångarna som de kallas i utredningen, som stod i centrum.

1985

3 april 1985 kom den här nyheten – som faktiskt var på riktigt. Efter ett skämt två dagar tidigare om pappavårdscentraler plockades försöket till att lura allmänheten upp av politikerna – och lyftes in i regeringens utredning om mansrollen.

1998

Internet började slå igenom på allvar vid den här tiden. Och kunde ett 1 april-skämt om IT ligga bättre till i tiden? Nej, knappast. Ekots Jan Mosander berättade om en ny brottsutredning: Svenskar som folkbokför sig på sin e-postadress för att slippa skatt.