Cykeltillverkare öppnar för utbildning i Varberg

2:45 min

Nu ska en cykeltillverkare se över om man i framtiden ska starta en cykelteknikerutbildning i Varberg.

P4 Halland har rapporterat om att dagens allt mer avancerade cyklar kräver mer utbildning och kunskap hos cykelreparatörerna. Och att det råder stor brist på cykeltekniker, det bekräftar Jonas Netterström, som är vd för cykeltillverkaren Cycle Europe Sverige AB i Varberg.

– Det är en stor brist, och det händer såpass mycket nu generellt när det gäller cyklar. Man går från de traditionella, vanliga cyklarna till de mer komplicerade produkterna med mer teknikinnehåll, som exempelvis elcyklar. Det ställer högre krav på servande personal ute hos våra återförsäljare.

Läs mer: Cykelteknikerjobbet svårare – krav på ny utbildning

I flera cykelbutiker som P4 Halland besökt finns önskemål om att starta en utbildning för cykeltekniker. Och Jonas Netterström tycker att Varberg hade varit en bra plats för en sådan utbildning.

– Det finns ingen bättre plats enligt mig att lägga en sådan utbildning, där man också har en produktionsenhet som är störst i Sverige på cyklar. Det hade varit väldigt, väldigt trevligt. 

Skulle ni kunna dra i några trådar för att få till stånd en sådan utbildning i Varberg?

– Absolut. Det är en framtidsbransch, både för mobilitet och folkhälsan och hållbarheten. Det har aldrig varit så mycket prat om cykel som det är nu, så vi vill jättegärna vara med och dra i trådarna om vi kan, säger Jonas Netterström.