Kampen om den första kvintupeln

7:25 min

Det omöjliga är plötsligt möjligt. En ny era har inletts. Det har till och med kallats för en revolution. De manliga konståkarna klarar numera hopp som ingen hade klarat för ett år sedan.

– Konkurrensnivån på VM i år är helt sinnessjuk för herrarna. Utvecklingen är enorm. Det som har varit omöjligt blir möjligt för att andra gör det. Nivån har ökat ofattbart mycket, säger Sveriges VM-deltagare Alexander Majorov.

I april förra året blev Shumo Uno från Japan den första att klara en kvadrupel flip på tävling. I oktober var det landsmannen Yuzuru Hanyu som blev först i världen med att landa en kvadrupel ögel.

Joshi Helgesson följer kvadrupel-revolutionen på nära håll, eftersom hon tränar ihop med revolutionsledaren Yuzuru Hanyu.

– Jag ser kvadruplar hela tiden. Det är helt fantastiskt, för bara några år sedan trodde man att det inte gick att göra en kvadrupel lutz. Nu gör flera stycken det, säger hon.

Att rotera fyra varv i luften har varit det svåraste och mest spektakulära inom konståkningen sedan slutet av 80-talet.

Det var Kurt Browning som gjorde det först, en kvadrupel toelopp på VM 1988.

Tio år senare var det dags för tidernas första kvadrupel salchow och 2011 var det lutzens tur. Men flip och ögel var det ingen som hade klarat av för ett år sedan. Men nu är vi inne i en ny era, som får rutinerade konståkningsexperter att tappa hakan.

– Det är otroligt enastående, jag har aldrig sett något liknande, säger Jackie Wong som jobbar för sajterna Ice Network och Rocker Skating i USA

Det finns ett skäl till att allt fler hoppar allt svårare kvadruplar. Sedan 2010 delas det ut mer poäng för en kvadrupel. Det lönar sig att hoppa allt svårare hopp – och så har utvecklingen rusat iväg. Vissa ser en fara i det, att det enbart handlar om vem som gör flest rotationer i luften. Men Jackie Wong tycker inte att konståkningen bara har blivit en hopptävling.

– Jag tycker att man kunde säga det för tio år sedan, då var det åkare som bara brydde sig om hoppen. Det finns alltid en risk för det, men jag har aldrig sett så bra skridskoåkare som nu, säger Jackie Wong.

Dagens kvadrupel-kungar är bättre skridskoåkare än de bästa skridskoåkarna var för 10-20 år sedan, menar konståkningsjournalisten Jackie Wong. Och Joshi Helgesson håller med.

– Det är svårt att göra så mycket hopp och ändå få ett bra program, men vissa av dem gör det riktigt bra, säger hon.

Bland damerna har hopprevolutionen inte riktigt tagit fart än. Konståkningsvärlden väntar fortfarande på att trippel axel och kvadruplar ska dyka upp även där.

– Det är klart att man ser en utveckling, men det går inte lika snabbt. Det är inte så påtagligt. Men jag tränar med en tjej i Toronto som gör en kvadrupel salchow, så det kommer komma, säger Joshi Helgesson som själv försökt göra en kvadrupel på träning.

Utvecklingen går framåt hela tiden. Och bara ett kvadrupelhopp återstår för herrarna att klara av. Och det pratas mycket om vem som blir först att göra en kvadrupel axel på en tävling. Alexander Majorov är övertygad om att det kommer ske snart.

– Det är säkert någon som gör det på träning redan. Om de hoppar som de gör nu så kan det inte var så mycket svårare. Nog tror jag att det är möjligt. Om två år är det säkert någon som gör det, säger han.

Att Yuzuru Hanyu har kapacitet att göra det är det många som tror. Han själv säger att det alltid varit en dröm för honom att klara kvadrupel axel.

– Om någon blir den första att klara trippel axel så blir det kanske Yuzuru Hanyu, säger journalisten Jackie Wong.

Men det är inte bara kvadrupel axel som åkarna och konståkningsfansen börjat spekulera kring. Med den rekordsnabba utvecklingen just nu är det inte otänkbart att någon snart gör en kvintupel. Fem varv.

Enligt en del forskare ska det vara fysiskt omöjligt för en människa att snurra fem varv i luften, enligt andra kan det gå. Och enligt Alexander Majorov är det ingen tvekan om att någon kommer försöka. Frågan är till vilket pris.

– Självklart skulle det säkert gå. Men om man gör fem varv, hur många månader klarar man sig utan skador? Det är den bästa frågan. För det är extrem belastning, säger Alexander Majorov.