Svenska poliser kan skickas till Irak för att utreda terrorbrott

1:43 min

Sverige kan skicka poliser till Irak för att utreda svenska terrorresenärer på plats. På så sätt ska terroristerna kunna dömas i Irak och hindras att återvända till Sverige, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Just nu pågår förhandlingar mellan EU:s medlemsländer om en insats i Irak. Väldigt lite är känt om överläggningarna, men Ekot kan i dag berätta att Sverige vill se en lösning där svensk polis ska kunna placeras i Irak för att utreda svenska medborgare som misstänks för terrorbrott.

– Det är för att kunna ställa fler terrorkrigsresenärer inför rätta i Irak och därmed förhindra att de återvänder till Sverige eller Europa, säger Anders Ygeman.

Vad skulle svensk polis kunna bidra med i detta?

– Framför allt med expert- och utbildningsinsatser, men också med forensiker och andra saker som kan hjälpa till att säkra bevis.

Polisen har utrett frågan och presenterat ett hemligt underlag för regeringen, men vill inte ge några kommentarer med hänvisning till att det fortfarande pågår förhandlingar.

 Anders Ygeman hoppas att EU:s medlemsländer ska kunna enas om insatsen så fort det går.

– Jag hoppas att vi så snart som möjligt ska kunna sätta in kraftfulla åtgärder för att stärka det irakiska rättsväsendet och därmed förhindra att några av de här terrorkrigsresenärerna återvänder till Europa och Sverige, säger han.

De flesta verkar ju överens om att det råder resursbrist inom den svenska polisen. Har man råd att avvara personer för en sådan här insats?

– Jag tror att det är en god investering för alla Europas poliskårer om vi kan se till att terrorkrigsresenärer blir dömda för sina brott i Irak och Syrien, så nära brottsplatsen som möjligt, där man kan säkra bevis.

Enligt Säpo har omkring 300 svenskar rest utomlands för att ansluta sig till terrorgrupper sedan 2012. Merparten av dessa är män mellan 18 och 30 år och har anslutit sig Islamiska staten, IS, i Syrien.

Under 2016 avtog dock resandet betydligt, enligt Säpo. Minskningen tros bland annat bero på skärpta gränskontroller och IS motgångar.

Säpo bedömer att ungefär hälften av resenärerna har återvänt till Sverige.