Experten om Jakob Lilja-domen: ”Förvånad”

3:57 min

För två år sedan crosscheckade ishockey-spelaren Jakob Lilja en motståndare.
I dag kom domen.
Lilja döms till villkorlig dom och böter för misshandel.

Det var under ett Skånederby mellan Rögle och Malmö Redhawks som incidenten inträffade. Den dåvarande Rögle-spelaren Jakob Lilja crosscheckade Jens Olsson. Men det är först två år senare som domen kom. 

– Jag är lite förvånad, först vill jag slå fast att idrottsarenan inte är en frizon så jag tycker i grunden att det är bra att gränsen går någonstans. Däremot trodde jag inte att den skulle gå vid de Jakob Lilja gjorde. Jag är lite förvånad över domen, säger Radiosportens expert Kristofer Ottosson. 

Varför är du förvånad?

– Jag tycker att ribban är lite lågt satt, jag trodde gränsen skulle gå högre, säger han och fortsätter. 

– Jag är rädd att det söks efter situationer som kan vara misshandel. Det är svårt att hitta en liknande situation i hockey, det finns väldigt mycket som går över gränsen. I min värld är det väldigt svårt att tolka det. 

Ottosson påpekar att det är en debatt som diskuterats, att om du går ut på en idrottsarena så samtycker du till visst våld men inte till allt våld. 

Men rädslan med domen är:

– Att ribban sänks för vad som är tillåtet, och att det öppnar för att hitta fler fall.

Men vad betyder det här egentligen för svensk ishockey?

– Att det inte är tillåtet att göra vad som helst på isen, du har inte rätt att göra vad du vill. Sen får vi se om det leder till att mer bilder granskas och fler fall tas till domstol.

Men hockey-experten hoppas inte att det här ökar anmälningarna i framtiden.